Welkom bij de Nationale Bank van België

Uit de kwartaalenquête van april 2022 naar de kredietvoorwaarden blijkt dat ondernemingen vinden dat de algemene voorwaarden voor de toegang tot bankkrediet strenger zijn geworden. Het percentage ondernemingen die de voorwaarden als beperkend ervaren, nam aanzienlijk toe van 9,9 % in januari tot 16,5 % in april.

Man met beveiligingshelm

Dankzij een akkoord tussen de Nationale Bank van België (NBB) en de National Bank of Ukraine (NBU) kunnen Oekraïense vluchtelingen voortaan in België grivna-bankbiljetten omwisselen in euro. Deze service, die mede mogelijk werd gemaakt door de federale overheid, wordt aangeboden aan de loketten van de NBB. Ook de volgende banken hebben hun medewerking toegezegd: Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, CBC, ING, KBC en KBC Brussels.

grivna bankbiljetten

Na een forse daling in maart zet het herstel zich ook deze maand voorzichtig verder. Gezinnen hebben nog steeds lage verwachtingen over hun financiële situatie en denken komende maanden minder te zullen sparen.

vrouw tussen winkelrekken

Naar aanleiding van de bouwbeurs Batibouw heeft de Nationale Bank alle informatie over de recente situatie op de Belgische bouw- en vastgoedmarkt verzameld in een nieuw en dynamisch dashboard. Je vindt er indicatoren en grafieken over onder meer hypothecaire kredieten, investeringen in woningen, werkgelegenheid en het sentiment van de bouwondernemers.  

Donderdag 19 mei is de symbolische eerste steen gelegd van het nieuwe NBB-cashcenter in Zellik (Asse). Tegen eind 2024 wordt er een moderne, ecovriendelijke infrastructuur gebouwd waarin de Nationale Bank haar logistieke geldactiviteiten zal huisvesten. Directeur Hermans sprak in zijn speech voor buurtbewoners en betrokkenen over “een belangrijke dag in de geschiedenis van de Nationale Bank”.

cash center

In de nieuwe NBB-blog legt onze expert uit waarom een verwaterde versie van de Bazel IV-afspraken niet volstaat om de financiële stabiliteit te garanderen.

Volgens het nieuwe NBB-rapport over het economisch belang van de Belgische havens heeft het systeem van tijdelijke werkloosheid veel ontslagen weten te vermijden. Bovendien konden maritieme bedrijfsactiviteiten onophoudelijk blijven werken als essentiële sector.

Haven

Het rapport beveelt aan om de coördinatie te versterken, om zo de interactie met de gebruikers te verbeteren en nieuwe databronnen te exploiteren. De Nationale Bank van België is betrokken als producent van macro-economische statistieken.

Nouvel examen par les pairs sur les statistiques belges pour usage européen

De uitvoer van goederen in maart steeg met 33,5 % en de invoer met 40,0 %. De oorlog in Oekraïne verscherpte de al bestaande spanningen op de energiemarkten. De Belgische uitvoer naar de oorlogvoerende landen daalt fors, maar met weinig impact op het totaal.

De sterk stijgende energieprijzen en lonen raken de bedrijven in alle sectoren. Niet alle ondernemingen bevinden zich echter in een vergelijkbare situatie. Hoe sterk de bedrijven die kostenstijging kunnen doorrekenen aan hun klanten bepaalt de uiteindelijke impact. Lees hier de volledige studie over de gevolgen voor de marges van de Belgische bedrijven.

energie
  • Moeten we China’s dappere nieuwe digitale wereld vrezen?

  • Perscommuniqué - INR - Kwartaalaggregaten (2022-I)

  • Economische indicatoren voor België (2022-22)

  • Economische indicatoren voor België (2022-23)

  • Statistiek buitenlandse handel - Maandbericht (2022-03)

  • Statistisch Tijdschrift - Maandelijkse bijwerking (2022-05)

  • Perscommuniqué - Statistiek buitenlandse handel (2022-03)

  • Economische indicatoren voor België (2022-24)

  • Perscommuniqué - Indicator van het consumentenvertrouwen (2022-06)

  • Economische indicatoren voor België (2022-25)

In de kijker