Welkom bij de Nationale Bank van België

De Raad van Bestuur van de ECB heeft vandaag besloten de drie basisrentetarieven met 50 basispunten te verhogen. Hij volgt de huidige spanningen op de markt van nabij en staat klaar om zo nodig te reageren om de prijsstabiliteit en de financiële stabiliteit in het eurogebied te handhaven.

Christine Lagarde Press Conference ECB

De gemiddelde groeicijfers voor de waarde van in- en uitvoer tijdens de laatste drie beschikbare maanden (november t.e.m. januari) kwamen uit op 6,0 en 10,3 %. De sterkhouders zijn de minerale producten en het vervoermateriaal. Vooral de chemische sector en de diamanthandel tonen een daling

Naar aanleiding van de bouwbeurs Batibouw heeft de Nationale Bank alle informatie over de Belgische bouw- en vastgoedmarkt verzameld in een dynamisch dashboard. Je vindt er indicatoren en grafieken over hypothecaire kredieten, investeringen in woningen, het sentiment van de bouwondernemers...

Batibouw 2023

Volgens de meest recente prognoses van de Business Cycle Monitor van de NBB zou onze economie in het eerste kwartaal van 2023 met 0,4 % groeien. De bbp-groei zou nog altijd worden ondersteund door de sterke toename van de gezinsconsumptie, onder meer dankzij het herstel van de koopkracht van de gezinnen.

BCM

“Verplicht gedeeld ouderschapsverlof voor moeders en vaders zorgt voor een betere verdeling van de gezinslasten.” Op deze International Women's Day bespreekt onze expert Maud Nautet in haar blog dit voorstel van de Hoge Raad voor Werkgelegenheid.

International Women's Day

Het jaarverslag beschrijft de economische, financiële en monetaire ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Lees het jaarverslag hier of bekijk de video’s van onze experten met uitleg over de belangrijkste thema’s.

Rapport t1

Vandaag herdenkt de wereld de eerste verjaardag van het begin van de Russische invasie in Oekraïne. Hoewel Brussel ver van de frontlinie ligt, heeft de oorlog een impact gehad op de activiteiten van de Nationale Bank. Het afgelopen jaar heeft de NBB getracht de economische impact in te schatten en te helpen bij het opstellen van nauwkeurige informatie.

  • Perscommuniqué - Indicator van het consumentenvertrouwen (2023-03)

  • Economische indicatoren voor België (2023-12)

  • Perscommuniqué - Conjunctuurbarometer (2023-03)

  • Regionale rekeningen - Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten (2021)

  • Perscommuniqué - INR - Regionale rekeningen - Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten (2021)

  • Perscommuniqué - Netto internationale investeringspositie en financiële rekening van de betalingsbalans (2022-IV)

  • Economische indicatoren voor België (2023-13)

  • Economische indicatoren voor België (2023-14)

  • Perscommuniqué - Financiële rekeningen van België (2022-IV)

  • Economische indicatoren voor België (2023-15)

In de kijker