Welkom bij de Nationale Bank van België

Uitzonderlijk gaan de deuren open van de Belgian Prime News-vergadering. Onze experts komen elk kwartaal samen met het Agentschap van de Schuld en belangrijke chief economists. Schuif mee met hen aan tafel in onze nieuwe blog, vanaf nu ook in het Engels!

Belgian Prime News

De loononderhandelingen in België maken het voor de ondernemingen en sectoren mogelijk om tot loonkosten te komen die vrij goed afgestemd zijn op de productiviteit. Het is op een gedetailleerder niveau, zoals binnen sectoren of voor bepaalde scholingsniveaus, dat er verschillen optreden.

De forse verslechtering van het ondernemingsklimaat treft alle sectoren, behalve de bouw. Het vertrouwensverlies is bijzonder scherp in de handel, waar de vraagvooruitzichten zijn gekelderd.

12 % van de prijzen verandert maandelijks binnen de eurozone. Het gaat in een derde van de gevallen om prijsdalingen, maar die zijn gemiddeld wel groter dan prijsstijgingen. De frequentie en omvang van prijsveranderingen verschillen sterk tussen sectoren: prijzen voor diensten (6 %) veranderen bijvoorbeeld minder vaak dan die voor onbewerkte levensmiddelen (31 %).

Het consumentenvertrouwen neemt een enorme duik in september. De stijgende energieprijzen, de inflatie en de oorlog in Oekraïne wegen zwaar op het moreel. De consumenten zijn pessimistisch over de Belgische economie in haar geheel en nog meer over hun persoonlijke situatie.

Lees hier het marktcommuniqué van de Nationale Bank van België.

hoofdingang gebouw Nationale Bank

Het vernieuwde dashboard geeft een overzicht van de laatste economische ontwikkelingen in onder meer de grondstoffen- en energiemarkten en de handel. Daarnaast gaat het dieper in op de Belgische toestand van bijvoorbeeld de financiële sector, de arbeidsmarkt en de gezinnen.

dashboard

Volgens de laatste statistieken van de buitenlandse handel laat de handelsbalans van België in juli 2022 een recordtekort optekenen van bijna 5,5 miljard euro. Voornaamste schuldigen waren de stijgende energieprijzen. Voorts ondersteunde een nieuwe covidpil de toename van onze invoer en bleef de buitenlandse handel in aardgas verder fors groeien. 

  • Economische indicatoren voor België (2022-40)

  • Perscommuniqué - Financiële rekeningen van België (2022-II)

  • Perscommuniqué - Niet-monetaire instellingen voor collectieve belegging naar Belgisch recht (2022-II)

  • Perscommuniqué - Statistiek buitenlandse handel (2022-07)

  • Statistiek buitenlandse handel - Maandbericht (2022-07)

  • Economische indicatoren voor België (2022-41)

  • Nationale rekeningen - Rekeningen van de overheid (2021)

  • Statistisch Tijdschrift (2022-III)

  • Perscommuniqué - INR - Gedetailleerde jaarrekeningen en tabellen (2021)

  • Nationale rekeningen – Bijwerking reeksen NBB.Stat - Kwartaalrekeningen (2022-II)

In de kijker