Bestrijding van valsemunterij

De Nationale Bank en de andere centrale banken van het eurogebied controleren de kwaliteit van de geldomloop permanent, zodat eventueel in omloop gebrachte vervalsingen snel kunnen worden onderschept. Vervalsingen zijn er altijd geweest. Er is echter geen enkele reden om het verschijnsel te dramatiseren.

Een goede kennis van de veiligheidskenmerken van de eurobankbiljetten is de beste bescherming tegen vervalsingen. Vervalsingen kunnen worden herkend aan de hand van de voel-, kijk- en kanteltechniek.

De Nationale Bank biedt diverse vormen van opleiding aan inzake herkenning van valse en echte biljetten. Deze opleidingen richten zich tot professionele geldverwerkers, handelaars en al wie beroepshalve in aanraking komt met bankbiljetten.

Handelaars die wensen een hulpmiddel aan te schaffen voor de detectie van valse biljetten raden wij aan de lijst van goed bevonden detectie-apparaten (ECB) te raadplegen.

Fabrikanten van detectie-apparaten kunnen hun apparaten laten testen door een nationale centrale bank van de eurozone, ook bij de Nationale Bank.

Meer informatie over de testprocedure kan gevonden worden op de website van de ECB.