TARGET2 Securities (T2S)

T2S – Europe’s single securities settlement engine

Inleiding

Duizenden effecten worden dagelijks verhandeld op de financiële markten. Wanneer investeerders effecten kopen en verkopen, moeten het effect en de bijgaande betaling uitgewisseld worden – een proces dat we de afwikkeling van een effectentransactie noemen. TARGET2-Securities, afgekort T2S, is een veilig platform ontwikkeld door vier centrale banken (Deutsche Bundesbank, Banca d’Italia, Banque de France en Banco de España) en gerund door het Eurosysteem, waar die uitwisseling simultaan kan gebeuren, m.a.w. waar levering tegen betaling mogelijk is. Het T2S Platform werd op 22 juni 2015 opgestart.

De cash poot (betaling) van een effectentransactie wordt uitgevoerd in centralebankgeld. Deelnemers beheren hun geld op specifieke cashrekeningen (T2S DCAs) geopend in de boeken van hun respectieve central bank. In België staat de TARGET Services Helpdesk van de Nationale Bank de T2S deelnemers bij in het openen, beheren en sluiten van hun DCA’s. Deze rekeningen worden van geld voorzien vanaf RTGS-rekeningen geopend in de Payment Module (PM) van het Single Shared Platform van TARGET2.

Om effectentransacties uit te voeren op het T2S platform dient een deelnemer ook een effectenrekening te openen bij een van de centrale effectenbewaarinstellingen (CSDs) die aangesloten zijn op T2S. 

Gelijktijdige vereffening

Om effecten te kopen en te verkopen worden vereffeningsinstructies naar het T2s platform gestuurd, alwaar ze gecontroleerd en gematcht worden. Eenmaal gematcht, vereffent T2S de transactie op een levering-tegen-betalingsbasis (DvP), d.w.z. het geld en het effect worden gelijktijdig uitgewisseld. De transactie worden uitgevoerd op basis van centralbankgeld, wat de risico’s verlaagt.

T2S biedt ook een stel gesofisticeerde technische functies, waaronder optimaliseringsalgoritmen om de vereffening efficiënter te laten verlopen en geavanceerde automatische onderpandstellingsmechanismen.  

Andere valuta in T2S

Andere deviezen dan de Euro kunnen gebruikt worden voor vereffening in T2S op voorwaarde dat de uitgevende centrale bank zich heeft aangesloten op het T2S platform en de bereid is haar devies hiervoor aan te bieden. Zo is het sinds oktober 2018 mogelijk om naast de Euro in Deense Kronen te vereffenen op het T2S platform.

Enkel voor professionele gebruikers