Mandaat gouverneur Wunsch wordt verlengd

Het mandaat van Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, wordt verlengd met vijf jaar. De federale regering is vandaag akkoord gegaan met een tweede ambtstermijn voor de gouverneur. 

Het mandaat van gouverneur Wunsch eindigde op 31 december 2023. Door de beslissing van de regering wordt hij nu voorgedragen voor een tweede ambtstermijn aan het hoofd van de Nationale Bank van België. Het nieuwe mandaat moet nu nog worden bevestigd via koninklijk besluit.  

Pierre Wunsch werd gouverneur van de Nationale Bank in januari 2019. Sindsdien is hij ook lid van de Raad van Bestuur en de Algemene Raad van de ECB, gouverneur in het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en voorzitter van het Afwikkelingscollege van de NBB. Hij zit ook het Auditcomité voor van de Bank voor Internationale Betalingen. Sinds 2022 is hij eveneens voorzitter van de Koning Boudewijnstichting. Verder heeft hij mandaten bij de Hoge Raad voor Financiën, het Instituut voor Nationale Rekeningen en de European Systemic Risk Board. 

“Ik kijk ernaar uit om tijdens mijn ambtstermijn, samen met het Directiecomité en de personeelsleden van de Bank, verder te werken aan de strategie die we enkele jaren geleden uitgezet hebben”, zegt gouverneur Wunsch.  “Die maakt van de NBB een moderne centrale bank, ten dienste van de samenleving en in het hart van het Eurosysteem. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan onze nieuwe werk- en ondernemingscultuur, het immoproject van de Bank, de verdere optimalisering van onze interne processen en datacollectie en analyse, onze nieuwe aanpak op het vlak van communicatie naar onze diverse stakeholders, onze inspanningen rond diversiteit en inclusie, de nieuwe klemtonen op het vlak van bijvoorbeeld financieel toezicht of onderzoek en zoveel andere werven die in uitvoering zijn.”  

Pierre Wunsch is Doctor in de Economie (UCL) en Master in Public and International Affairs (Princeton, US). Voor hij in 2011 aan de slag ging als directeur en vervolgens vicegouverneur (2015) en gouverneur van de Nationale Bank (2019) was hij directeur van de Beleidscel Financiën van de Federale Overheid (2008-2011) en oefende hij diverse functies uit bij de energieleverancier Electrabel (Engie) en dochter Tractebel.