Generation €uro Students’ Award 2020

Generation €uro Students’ Award is een spel dat in twaalf landen van het eurogebied wordt gespeeld tussen leerlingenteams uit de derde cyclus van het secundair onderwijs. Het wordt georganiseerd door de Europese Centrale Bank en de nationale centrale banken van het eurogebied – voor België de Nationale Bank. In ons land bestaat een Vlaamse en een Franstalige competitie. 

Het doel van de wedstrijd is leerlingen uit het secundair onderwijs in het eurogebied (tussen 16 en 19 jaar) de kans te bieden vertrouwd te geraken met begrippen zoals prijsstabiliteit, monetair beleid en rentetarieven. De wedstrijd bestaat uit een onlinequiz en twee andere proeven waaruit de economische kennis van de leerlingen moet blijken, maar ook hun kritische zin en hun creativiteit.

Zowel het verloop als de timing van de wedstrijd zoals hieronder beschreven kunnen worden aangepast in functie van de op dat moment geldende sanitaire maatregelen ter bestrijding van de COVID-19 pandemie.

In de praktijk

1e ronde: Online quiz (oktober - november 2020)

Nadat de deelnemers hun team hebben samengesteld, mogen ze van start gaan met de onlinequiz (via de website www.generationeuro.eu) over de ECB, het Eurosysteem, het monetair beleid, de euro, enz. De teams met de hoogste scores gaan door naar de tweede ronde... en worden uitgenodigd voor een online opleiding ‘op maat’ door specialisten monetair beleid van de Nationale Bank, die gepland is op 16 december 2020.

 

 De startdatum van de Generation €uro website (www.generationeuro.eu) is om technische redenen uitgesteld naar de week van 26 oktober 2020. De eerste ronde werd verlengd tot 30 november.

2e ronde: Beslis en leg uit (deadline 8 februari 2021)

Tijdens de tweede ronde moeten de teams het monetair beleid in hun eigen woorden uitleggen… en beargumenteerde beslissingen voorstellen. Aan hen om de relevante gegevens te vinden — maar ze worden niet aan hun lot overgeleverd!

Finale: actualiteitsvragen (10 maart 2021)

De teams die doorgaan naar de derde ronde moeten actualiteitsvragen beantwoorden: Waarom is de rente laag? Wat zijn de risico’s? Hoe eruitkomen? De experts van de Nationale Bank, uit de onderwijswereld en uit de media wachten op jullie.

Mocht omwille van de sanitaire beperkingen ter bestrijding van COVID-19 het niet mogelijk zijn deze finaleronde te organiseren zullen de finalisten gerangschikt worden volgens hun resultaat in de tweede ronde.

De prijzen

Alle finalisten krijgen door de Nationale Bank prijzen uitgereikt (individueel en voor de school). Het winnende team komt, indien de sanitaire maatregelen dit toelaten, op 11 en 12 mei 2021 samen met alle andere winnende teams voor een tweedaags programma met onder andere een ontmoeting met de presidente van de ECB en verschillende gouverneurs van de nationale centrale banken.