EBA en Nationale Bank sporen de financiële instellingen aan om werk te maken van de voorbereiding op de Brexit

De Europese Bankautoriteit (EBA) publiceerde op 25 juni 2018 een opinie met betrekking tot risico’s verbonden aan een onvoldoende voorbereiding door financiële instellingen op het terugtrekken van het VK uit de EU. 

Een analyse van de noodplannen door de toezicht- en afwikkelingsautoriteiten toont aan dat financiële instellingen een tandje moeten bijsteken bij hun voorbereidingen voor een “hard Brexit” scenario (een vertrek van het VK uit de EU zonder een geratificeerde terugtrekkingsovereenkomst).

Een geratificeerde overeenkomst is immers niet gegarandeerd en zonder deze zal een overgangsperiode geen rechtsgevolg krijgen in maart 2019. In dit geval mogen instellingen bij hun voorbereiding zich niet beroepen op verwachtingen van nog niet-gerealiseerde politieke overeenkomsten of interventies in het overheidsbeleid.

De NBB verwacht van instellingen dat ze de risicokanalen en hieruit voortvloeiende risico’s en juridische gevolgen voor de bedrijfsuitoefening, voor hun instelling zelf en voor hun klanten, grondig identificeren.

Deze EBA opinie is alvast een goede leidraad. De financiële instellingen dienen tenminste alle in deze opinie vermelde potentiële risico’s en implicaties af te toetsen en proactief op te nemen in hun voorbereidend actieplan en noodplan.