Cyberveiligheid is topprioriteit voor financiële marktinfrastructuren en betalingsdiensten in België

Vandaag publiceert de Nationale Bank van België haar Financial Market Infrastructures and Payment Services Report 2023. Dat rapport geeft een overzicht van de recente ontwikkelingen in het landschap van de financiële marktinfrastructuren. Bedrijven die in België zijn gevestigd en een internationale dimensie hebben, zoals Swift en Euroclear, spelen daarin een belangrijke rol.  

FMI Report 2023

In België zijn een aantal internationale financiële marktinfrastructuren (FMI's) gevestigd, zoals Swift en Euroclear, die als kritieke knooppunten fungeren voor de vlotte werking van de Belgische en internationale financiële markten en betalingsdiensten. Een belangrijke gebeurtenis in 2022 was uiteraard de Russische invasie in Oekraïne. Sinds deze invasie en in het bijzonder de sancties die als gevolg daarvan werden opgelegd, zijn deze instellingen bekender geworden bij het grote publiek, aangezien ze ook hebben bijgedragen aan de uitvoering van die sancties. In deze uitdagende geopolitieke omgeving is cyberveiligheid van het grootste belang voor FMI's. De video hierboven toont hoe de Nationale Bank van België de financiële instellingen aanmoedigt om de nodige stappen te zetten om hun cyberweerbaarheid te verbeteren. 

Het Financial Market Infrastructures and Payment Services Report geeft een overzicht van de impact van de sancties als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne op een aantal instellingen die onder het toezicht van de Nationale Bank van België vallen. Daarnaast bevat het een overzicht van de wijzigingen in de regelgeving en de toezichtsactiviteiten die in 2022 hebben plaatsgevonden met betrekking tot deze instellingen. 

Deze kritieke actoren moeten hun operationeel risico zeer zorgvuldig beheren om de financiële stabiliteit te garanderen. Digitale operationele weerbaarheid was daarom opnieuw een van de topprioriteiten van de NBB in 2022. Het rapport geeft een update over de Europese verordening rond digitale operationele weerbaarheid (Digital Operational Resilience Act - DORA). Die verordening is in januari 2023 in werking getreden en heeft tot doel de risico's die gepaard gaan met de digitale transformatie van de financiële sector te beperken door strikte gemeenschappelijke regels in te voeren. Verder illustreert een thematisch artikel over het TIBER-BE-programma hoe de Nationale Bank de cyberweerbaarheid van Belgische kritieke marktinfrastructuren en financiële kerninstellingen wil verbeteren.  

Opkomende technologieën zoals distributed ledger-technologie (DLT) worden nauwlettend gemonitord door de autoriteiten om hun potentiële impact op de financiële stabiliteit te beoordelen. De Europese verordening over markten in cryptoactiva (Markets in Crypto-Assets Regulation - MiCA) bijvoorbeeld, wil een gelijk speelveld garanderen voor consumentenbescherming en innovatie, financiële stabiliteit, monetairbeleidstransmissie en monetaire soevereiniteit stimuleren. Het rapport geeft ook een update over de onderzoeksfase die momenteel loopt over de gevolgen van de eventuele uitgifte van een digitale euro.  

Milieu- en klimaatrisico's zijn een ander type risico dat steeds meer aandacht krijgt bij de NBB en in de bredere samenleving. Een thematisch artikel geeft een update over milieu- en klimaatrisico's binnen het landschap van de FMI’s.