Welkom bij de Nationale Bank van België

De Belgische handel met het Verenigd Koninkrijk toont een atypisch profiel: de invoer nam sterk toe (+ 27,2 %) terwijl de uitvoer fors afnam (-15,9 %).

De groei van de invoer en de uitvoer stabiliseert op een hoog niveau

4 op 10 werknemers hebben nieuwe competenties nodig om aan het werk te blijven of zich om te scholen. Dit artikel vat de belangrijkste elementen samen van het verslag 2021 van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid (HRW) over de permanente opleiding van werknemers.

Permanente opleiding voor werknemers: investeren in de toekomst

Tijdens het derde kwartaal van 2021 bleef het netto financieel vermogen van de particulieren nagenoeg stabiel op € 1180,6 miljard. De gereglementeerde spaardeposito’s daalden voor het eerst sinds lang.

Financieel vermogen van de Belg bleef stabiel in derde kwartaal van 2021

Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de euro op 1 januari maakt ere-gouverneur Jan Smets, destijds als eurocommissaris verantwoordelijk voor de invoering van de euro in België, zijn persoonlijke analyse in een nieuwe NBB-blogpost.

Spotlight_Jan_Smets

Op 1 januari zal het 20 jaar geleden zijn dat de eerste eurobiljetten uit de geldautomaten en over de toonbank gingen. De Nationale Bank besteedt uiteraard uitgebreid aandacht aan de 20ste verjaardag van de Europese eenheidsmunt. In dit persbericht vatten we 20 jaar euro alvast samen in 20 opmerkelijke cijfers.

20 jaar in onze handen!

Op 16 december besliste de ECB om de monetaire ondersteuning af te bouwen die ze gaf tijdens de coronapandemie. Maar welke maatregelen zal ze terugschroeven en hoe zal dat juist gebeuren? Onze economen leggen het in gewonemensentaal uit in een nieuwe NBB-blogpost.

63 % ofwel 1.031 miljard euro daarvan bestaat uit grond. De overige 37 % of 617 miljard euro zijn gebouwen. In totaal is de Belgische vastgoedwaarde in 2020 gestegen met 4,8 %.

In de nieuwe “Fintech & Digitisation”-analyse over de digitale transformatie in de Belgische banksector onderstreept de NBB de noodzaak van een digitale strategie, een proactieve en diepgaande aanpak voor cyberbeveiliging en operational resilience, diversiteit op bestuursniveau en aandacht voor nieuwe regelgevingen.

De Belgische economie is onverwacht snel aan het herstellen van de coronacrisis. De inflatie neemt ondertussen wel toe, mede als gevolg van problemen in de aanvoerketens en de sterk stijgende energieprijzen. Bepaalde conjunctuurindicatoren lijken ook wat te plafonneren. Hoe ziet de Nationale Bank de economie verder evolueren? Verliest het herstel vaart?

  • Perscommuniqué - Indicator van het consumentenvertrouwen (2022-01)

  • Economische indicatoren voor België (2022-03)

  • Perscommuniqué - Conjunctuurbarometer (2022-01)

  • Kerncijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren

  • Kerncijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren

  • Regionale rekeningen (2020)

  • Perscommuniqué - INR - Regionale rekeningen - Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten (2019)

  • Perscommuniqué - INR - Regionale rekeningen - Variabelen per industrie (2019-2020)

  • Perscommuniqué - INR - Flash estimate (2021-IV)

  • Economische indicatoren voor België (2022-04)

In de kijker