Welkom bij de Nationale Bank van België

In een nieuwe blogpost bespreken onze experten de mogelijke gevolgen van de hoge energiefacturen, de inflatie en de terugvallende groei voor de Belgische banken. Ook de maatregelen die de NBB al nam voor de vastgoedsector komen aan bod.

 

Belgische bedrijven zoals SWIFT en Euroclear zijn belangrijke internationale spelers op het vlak van financiële marktinfrastructuren. In ons verslag leggen we uit wat hun rol is en hoe wij als toezichter een veilig en stabiel kader voorzien waarin zij het beste kunnen werken. Je ontdekt ook de laatste ontwikkelingen uit de sector en je komt onder andere te weten hoe wij e-commerce veiliger maken.

Collega die spreekt voor de camera in lokettenzaal van de Nationale Bank

De rijkste 20 % van de gezinnen bezit 63 % van het totale nettovermogen, zo blijkt uit de nieuwste enquête over het financiële gedrag van de Belgische gezinnen. Volgens de eerste bevindingen zou de pandemie de meest kwetsbare gezinnen financieel het hardst hebben getroffen. Toch zou volgens het onderzoek de ongelijkheid daardoor niet groter worden.

De daling met 3,6 punten is de grootste sinds september vorig jaar. Ze is merkbaar in de vier grote ondervraagde bedrijfstakken, zij het iets minder uitgesproken in de bouwnijverheid en de handel.

Voor de derde maand op rij stijgt het consumentenvertrouwen, maar het forse vertrouwensverlies van maart is nog maar voor een derde hersteld. De vrees voor een grotere werkloosheid is dan weer aangewakkerd.

De financiële gezondheid van ondernemingen is in 2020 niet significant verslechterd. Deze bevinding bevestigt het succes van de beleidsmaatregelen en van de financiële ingrepen die bedrijven zelf hebben gedaan.

De mindere uitvoer is vooral te wijten aan de terugval van covid-vaccins. De invoer bleef sterk groeien in de sectoren chemie, minerale producten en metalen.

bovenaanzicht van camions die in een rij staan

Volgens de voorjaarsprognoses van de NBB zou de Belgische economie tijdelijk vaart verliezen door onder meer de oorlog in Oekraïne en de strenge coronalockdowns in China. De energieschok is een duidelijke verarming voor de Belgische economie, maar die blijft weerbaar en de economische groei zou vanaf eind dit jaar weer aantrekken. 

Foto van econome Raïssa Basselier die economische projecties voorstelt
  • Perscommuniqué - Netto internationale investeringspositie en financiële rekening van de betalingsbalans (2022-I)

  • Optimal deficit‑spending in a liquidity trap with long‑term government debt

  • Perscommuniqué - INR - Kwartaalsectorrekeningen (2022-I)

  • Nationale rekeningen - Bijwerking reeksen NBB.Stat - Arbeidsmarkt (2022-I)

  • Nationale rekeningen – Bijwerking reeksen NBB.Stat - Kwartaalrekeningen (2022-I)

  • Economische indicatoren voor België (2022-26)

  • Economische indicatoren voor België (2022-27)

  • Perscommuniqué - Financiële rekeningen van België (2022-I)

  • Perscommuniqué - Niet-monetaire instellingen voor collectieve belegging naar Belgisch recht (2022-I)

  • Perscommuniqué - Statistiek buitenlandse handel (2022-04)

In de kijker