Intrastat - Info

Handleidingen

Opleiding

Om ondernemingen in staat te stellen hun Intrastat-aangiften in te vullen, organiseert de Nationale Bank regelmatig opleidingen over de inhoud van de aangifte en over de OneGate-toepassing.

Deze opleidingen zijn gratis en worden momenteel online gegeven.

Als u geïnteresseerd bent, aarzel dan niet om een e-mail te sturen naar sxtraining@nbb.be om een sessie te plannen over uw informatiebehoeften.

Brexit

1) Vanaf de aangifte voor januari 2021 (verwacht op 20/02/2021) zijn de volgende aanpassingen van toepassing:

  • Partnerland: landcode XI voor Noord-Ierland, de rest van het Verenigd Koninkrijk wordt niet meer opgenomen in de Intrastat-aangifte (geen XU en geen GB).
  • BTW-nr tegenpartij (enkel voor de aangifte verzending):  Noord-Ierse bedrijven worden vermeld met hun BTW-nr dat begint met XI.
  • Land van oorsprong: hier wordt voor Noord-Ierland eveneens landcode XI gebruikt, voor de rest van het Verenigd Koninkrijk is dat XU. 

Gevolgen:

  • prijscorrecties mbt aangiften van vóór 2021: u kan geen code 9960.0000 – creditnota – inbrengen met landencode GB in een aangifte van 2021. Gelieve de aangifte van de maand van de oorspronkelijke transactie te corrigeren (bv. december 2020);
  • terugzending in 2021 van goederen geleverd in 2020 van of naar GB: in 2021 is voor deze terugzending een douanedocument vereist. Dus geen registratie in Intrastat, noch dit jaar noch vorig jaar.

2) Tot 31/12/2020 verandert er niets voor de aangifte van uw goederenhandel met het Verenigd Koninkrijk. Tot deze datum zijn voor Intrastat de intracommunautaire wetgeving en de landcode GB van toepassing.