FAQ Onegate

Wat is OneGate?

OneGate is een beveiligde onlineapplicatie waarmee de ondernemingen hun statistische enquêtes online kunnen invullen, hetzij door de gegevens manueel in te voeren, hetzij door bestanden te uploaden.

Toegang tot OneGate

Hoe krijg ik toegang tot OneGate?

Om toegang te krijgen tot OneGate gaat u naar de inlogpagina van de applicatie. U kan daar op verschillende manieren inloggen:

  • via CSAM,
  • met een elektronisch certificaat.

Wat is een elektronisch certificaat en hoe kan ik ermee inloggen?

Voor bepaalde enquêtes is de combinatie van gebruikersnaam en paswoord niet voldoende veilig. U moet dan met een elektronisch certificaat inloggen.

Dergelijke certificaten, die ook kunnen worden gebruikt voor e-government-applicaties zoals FinProf, Dimona, DMFA en DRS, kan u bij de volgende leveranciers verkrijgen:

Huidige goedgekeurde certificaten:

✓ GlobalSign GCC R45 PersonalSign 3 CA 2020

✓ GlobalSign GCC R45 PersonalSign 3 CA 2022

Huidige goedgekeurde certificaten:

✓ Isabel Certification Authority

✓ Isabel Certification Authority Root

Huidige goedgekeurde certificaten:

✓ QuoVadis Belgium Issuing CA G2

✓ QuoVadis EU Issuing Certification Authority G4

Deze elektronische certificaten worden geleverd tegen betaling, na authenticatie van de aanvrager, die in de meeste gevallen verplicht is ter plaatse zijn of haar identiteitskaart voor te leggen.

Om in te loggen op OneGate selecteert u op de inlogpagina van de applicatie de optie "identificatie met een elektronisch certificaat" en uploadt u een kopie van uw certificaat.

Bij het eerste gebruik van uw elektronisch certificaat dient u zich extra te identificeren met uw eigen identificatiecode (KBO-nummer). U krijgt dan binnen het uur toegang tot OneGate, wat bevestigd wordt via e-mail.

Indien u het certificaat reeds eerder heeft gebruikt en het nog geldig is, krijgt u onmiddellijk toegang tot de applicatie.

Indien u hetzelfde certificaat gebruikt voor een andere toepassing/ tool van de bank (BECRIS, Supervision, CAP2), kunt u dezelfde informatie (NUIN beginnend met 0002/3/5/7-) gebruiken om verbinding te maken met OneGate.

Hoe toegang aan te vragen met een elektronische certificaat?

Gelieve de gids te raadplegen over hoe toegang tot OneGate aan te vragen met behulp van een elektronisch certificaat.

Wat is CSAM?

Sinds 2022 kan u op een veilige manier toegang krijgen tot OneGate via CSAM, de online toegangspoort tot de diensten van de Belgische overheid. Dit systeem geeft ook toegang tot applicaties zoals Intervat, FinProf, Dimona en DmfA.

Via CSAM kan u niet alleen inloggen op OneGate of andere applicaties, maar kan u ook uw eigen toegangen en die van uw werknemers beheren via de specifieke applicatie Mijn eGov-rollenbeheer.

Voor meer informatie hierover verwijzen wij naar onze website of naar de website van CSAM.

Wat betekent ‘Initialization failed’?

Als u het bericht Initialization failed tegenkomt wanneer u probeert verbinding te maken met https://onegate.nbb.be, betekent dit dat u niet de vereiste rol heeft om verbinding te maken met de applicatie. Gelieve onze CSAM-pagina te raadplegen om de procedure te starten.

Waarom kan ik de OneGate Admin-rol niet vinden op de website Mijn eGov-Rollenbeheer?

Als je de OneGate Admin-rol niet kunt vinden bij stap 3 ‘Rollen selecteren’ op de website Mijn eGov-Rollenbeheer, controleer dan of je toegang hebt tot het domein Economie op de website van de sociale zekerheid.

Hoe kan ik toegang voor een LEI-aangever verkrijgen?

De gebruikers die hun CSAM ID’s hebben verkregen, moeten contact opnemen met access.onegate@nbb.be onder vermelding van hun CSAM ID (B-000XXX), LEI-nummer en omgeving (test of productie) om toegang te krijgen.

Hoe kan ik een CSAM-toegang verkrijgen om testen uit te voeren in OneGate?

Als je CSAM-toegangen in de testomgeving wil verkrijgen en als je onderneming niet werd aangemaakt in de testomgeving van de Sociale Zekerheid moet je een e-mail sturen met het verzoek om je onderneming aan te maken.

Zodra je de bevestiging hebt ontvangen dat je onderneming werd aangemaakt, moet je de onderstaande stappen volgen:

  1. Activeer de digitale sleutels (eerste aanmelding met eID-kaartlezer!)
  2. De toekenning van de OneGate Admin-rol
  3. Gebruikers in OneGate aanmaken aan de hand van het rijksregisternummer: https://a-onegate.nbb.be

Derde-aangevers

Wat is een derde-aangever?

De toegang tot OneGate kan ook worden overgedragen aan een derde, zoals een boekhoudkantoor, een fiscaal vertegenwoordiger of de verantwoordelijke van een BTW-eenheid. Deze derde vervult dan in uw naam de enquêteverplichtingen van uw onderneming.

Toegang aanvragen voor een derde-aangever

Als u al inlogt op Onegate via CSAM of elektronisch certificaat, kan u een nieuwe toegang aanvragen via uw bestaande Onegate toegang.

Via de “Nieuwe toegang vragen”-knop kan u vragen om de toegang voor een andere onderneming of voor een BTW-eenheid te linken aan uw reeds bestaande toegang.

onegate Het verzoek wordt niet alleen door ons ontvangen, maar ook door de OneGate toegangsbeheerder van het betreffende bedrijf.

De toegangsbeheerder van het bedrijf moet het verzoek met voorrang goedkeuren. Als er geen toegangsbeheerder is geïdentificeerd, dan moet u contact opnemen met Access.Onegate@nbb.be.

Hoe kan ik een derde-aangever aanwijzen?

  • Indien u zich inlogt met CSAM kan u een derde-aangever aanwijzen in de gebruikersbeheermodule van OneGate.
  • Indien u zich inlogt met een elektronisch certificaat moet u dit volmachtformulier gebruiken, dat u aan de dienst verantwoordelijk voor het toegangsbeheer van OneGate dient te bezorgen. Deze dienst doet dan het nodige om toegang te geven aan de derde-aangever.

Buitenlanders

Buitenlandse ondernemingen of Belgische ondernemingen die willen optreden voor buitenlandse aangifteplichtigen kunnen enkel aanmelden via een commercieel elektronisch certificaat. Zie FAQ Wat is een elektronisch certificaat en hoe kan ik ermee inloggen?

Compatibiliteit van browsers

Welke browsers kan ik voor OneGate gebruiken?

OneGate is compatibel met de volgende browsers:

  • Windows: Edge, Mozilla Firefox, Chrome of Opera.
  • Linux: Mozilla Firefox, Chrome of Opera.
  • Mac: Mozilla Firefox of Safari.

Op andere webbrowsers kunnen wij de goede werking niet garanderen.

Beschikbaarheid OneGate

OneGate is beschikbaar op de volgende tijdstippen:

Maandag - vrijdag 00:00 - 24:00
Zaterdag 00:00 - 16:00
Zondag 12:30 - 24:00(*)

(*) Aangiften ingediend op zondag worden pas vanaf maandag 00:00 uur verwerkt.