Enquête over het financiële gedrag van de gezinnen - Household Finance and Consumption Survey (HFCS)

De Household Finance and Consumption Survey bezorgt de Nationale Bank van België (NBB) unieke micro-economische informatie over de financiële situatie van de gezinnen. Die informatie is een aanvulling op de beschikbare macro-economische gegevens. De NBB organiseert het onderzoek in 2023 voor de vijfde keer. Het is het Belgische gedeelte van een Europees project. De deelname van de gezinnen is erg belangrijk, want zonder hun medewerking zou dit onderzoek niet mogelijk zijn.

HFCS Enquiry

Enquête 2023

HFCS

De Nationale Bank van België (NBB) organiseert in 2023 voor de vijfde maal een enquête naar het financiële gedrag van de gezinnen. Meer dan 10 000 gezinnen werden op willekeurige basis geselecteerd. Een aantal van deze gezinnen zal worden uitgenodigd om deel te nemen aan de enquête.

De enquête wordt ook voor het eurogebied gehouden via het Household Finance and Consumption Network.

Gezinnen die aan de enquête deelnemen, ontvangen een kleine beloning, die de NBB eventueel aan een van deze ngo’s kan schenken: Amnesty International, Belgische Vereniging voor Strijd Tegen Mucoviscidose, Handicap International, Oxfam, Plan International, Stichting tegen Kanker, Make-A-Wish en Voedselbanken.

Dankzij de vrijgevigheid van de gezinnen kon de NBB na de vierde enquêteronde een bedrag van in totaal € 14 540 verdelen.

 

Extra informatie over deze enquêteronde kunt u aanvragen bij Ipsos, het bedrijf dat de interviews organiseert:

www.ipsos.com
Tel: 0800/12 692
E-mail: [email protected]

Voor meer informatie over de wijze waarop de gegevens worden geanalyseerd en over de manier waarop deze enquête bijdraagt tot onze kennis van de Belgische economie, kan u contact opnemen met de Nationale Bank van België:

Tel.: 02 221 44 66

[email protected]

Resultaten van de vorige enquêteronden

De vierde ronde van het onderzoek vond plaats in 2020 en 2021. Daaraan namen 2 130 Belgische gezinnen deel. De resultaten van de analyse werden in juni 2022 gepubliceerd op de website van de Bank.

De derde ronde van het onderzoek werd georganiseerd in 2017. De resultaten voor België werden in mei 2020 gepubliceerd. De resultaten voor het eurogebied werden in maart 2020 ter beschikking gesteld op de website van de Europese Centrale Bank (ECB) (in het Engels).

De tweede ronde van het onderzoek ging van start in 2014. De resultaten kunnen hier worden geraadpleegd.

De resultaten van de eerste ronde (2010) kunt u hier bekijken.

Andere NBB-publicaties waarin HFCS-gegevens worden gebruikt, zijn o.a.:

 

Ook de ECB wijdt een - Engelstalige - webpagina aan de enquête (klik hier om die pagina te raadplegen).