NBB-archief gaat digitaal

De NBB heeft een deel van haar archief gedigitaliseerd. Alle 153 jaarverslagen en alle 86 jaargangen van haar Economisch Tijdschrift zijn nu ook online beschikbaar. Dat is het resultaat van een digitaliseringsplan dat in 2008 werd gestart.

In het totaal gaat het om ruim 240.000 pagina’s waarin historici, lesgevers, studenten en andere geïnteresseerden naar hartenlust kunnen grasduinen. Ze bevatten een schat van informatie over de geschiedenis van de Nationale Bank als bedrijf en over haar bestuurders, maar ook over de economische en monetaire geschiedenis van België.

Een muisklik op de website van de NBB volstaat om toegang te krijgen tot beide reeksen.

  • Archief jaarverslagen
    De jaarverslagen werden eerst uitsluitend in het Frans gepubliceerd, vanaf 1926 ook in het Nederlands en vanaf 1952 ten slotte eveneens in het Engels.
      
  • Archief Economisch tijdschrift
    Het Economisch Tijdschrift is ondertussen van naam veranderd. Het eerste Bulletin d’information et de documentation verscheen in juni 1926 als een uitsluitend Franstalige publicatie. Een Nederlandstalige versie kwam er vanaf 1937, een Engelse vanaf 2004. Het Economisch Tijdschrift bevat bijdragen van heel wat vooraanstaande specialisten en economisten.

Hierbij alvast twee voorproefjes: het jaarverslag uit 1945 over de periode 1940-1944 met tal van wetenswaardigheden over de monetaire toestand tijdens en onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog. Of nog, het Bulletin van september 1950 met een gedetailleerd overzicht van de eerste 100 jaren uit het bestaan van de Nationale Bank.