Evaluatie van de strategie

Strategy Review

Monetair beleid tegen het licht

Van januari 2020 tot juli 2021 heeft de Europese Centrale Bank (ECB), samen met de 19 andere centrale banken van het eurogebied, een echte evaluatie van hun monetaire beleidsstrategie uitgevoerd. De bedoeling? Grondig nadenken over de vele vragen die leven rond het monetair beleid en ervoor zorgen dat de strategie ook in de toekomst doet wat ze moet doen: stabiele en voorspelbare prijzen waarborgen.

Meer informatie over de resultaten van die beoordeling:

Online rondetafelconferentie

Op vrijdag 22 januari 2021 hield de NBB een online luistersessie waarin vertegenwoordig(st)ers van maatschappelijke organisaties uit België hun standpunten deelden omtrent het monetair beleid. U kan de opname van dit luisterevenement hier bekijken.

De 28 aanwezige maatschappelijke organisaties vertegenwoordigden groepen die zich inzetten voor het milieu, duurzaamheid, welzijn, het bedrijfsleven, jongeren, ouderen, cultuur en openheid. Tijdens deze online rondetafelconferentie luisterden gouverneur Pierre Wunsch (Nationale Bank van België) en president Klaas Knot (De Nederlandsche Bank) gedurende drie uur naar de vertegenwoordigers van die maatschappelijke organisaties. Moderatoren Valerie Bauwens en Maxime Paquay leidden het debat in goede banen rond 4 thema’s: prijzen en prijsverwachtingen, verwachtingen en zorgen over de economie, andere actuele thema’s en communicatie. Enkele honderden online toeschouwers konden telkens hun opinie kwijt via online polls.

De discussie was zeer wijd en divers en werd in elk van de thema’s gekleurd door de gevolgen van de COVID-19-pandemie. Vaak was er consensus, soms ook niet. Prijsstabiliteit blijkt belangrijk en te hoge prijzen voor basisbehoeftes zoals eten en wonen zijn zorgwekkend. De huidige gezondheidscrisis zorgt voor een eerder pessimistische visie op de economie, al werd de rol van het monetair beleid als stabiliserend ervaren. Ongelijkheid in al haar vormen en het klimaat verdienen meer aandacht en het huidig mandaat inzake prijsstabiliteit lijkt te nauw om hier een antwoord op te kunnen geven. Duidelijke, begrijpbare en tijdige communicatie zijn hierbij cruciaal.

Raadpleeg het integrale verslag van de online rondetafelconferentie “De NBB luistert”.

Herbekijk het event hierboven.

De aanwezige maatschappelijke organisaties vertegenwoordigen groepen die zich inzetten voor het milieu, duurzaamheid, welzijn, het bedrijfsleven, jongeren, ouderen, cultuur en openheid. Tijdens dit drie uur durende online evenement luisterden gouverneurs Pierre Wunsch (Nationale Bank van België) en Klaas Knot (De Nederlandsche bank) naar de vertegenwoordigers van in totaal 28 maatschappelijke organisaties. Moderatoren Valerie Bauwens en Maxime Paquay leidden het debat in goede banen rond 4 thema’s: prijzen en prijsverwachtingen, verwachtingen en zorgen over de economie, andere actuele thema’s en communicatie. Enkele honderden online toeschouwers konden telkens hun opinie kwijt via online polls.

De discussie was zeer wijd en divers en werd in elk van de thema’s gekleurd door de gevolgen van de covid-19 pandemie. Vaak was er consensus, soms ook niet. Prijsstabiliteit blijkt belangrijk en te hoge prijzen voor basisbehoeftes zoals eten en wonen zijn zorgwekkend. De huidige COVID-19 crisis zorgt voor een eerder pessimistische visie over de economie al werd de rol van het monetair beleid als stabiliserend ervaren. Ongelijkheid in al haar vormen en het klimaat verdienen meer aandacht en het huidig mandaat inzake prijsstabiliteit lijkt te nauw om hier een antwoord op te kunnen geven. Duidelijke, begrijpbare en tijdige communicatie zijn hierbij cruciaal.

Het portaal “NBB luistert”

Om de conclusies van de online rondetafelconferentie aan te vullen met meningen van de Belgische burgers, werd een portaal “NBB luistert” opgezet. Via dat portaal konden burgers dertien open vragen beantwoorden en zo hun standpunt delen over vier thema’s: ‘prijsstabiliteit’, ‘economische kwesties, ‘andere onderwerpen’ en ‘communicatie’.

Lees het verslag van het “NBB luistert-portaal”.