Terbeschikkingstelling van de dataset van de ERMG-enquêtes voor relevante wetenschappelijke onderzoeksprojecten

De Nationale Bank van België (NBB) stelt de dataset met de individuele antwoorden van de diverse ERMG-enquêtes ter beschikking voor relevante wetenschappelijke onderzoeksprojecten van universiteiten en publieke instellingen die in het kader van hun normale activiteiten wetenschappelijk onderzoek verrichten, mits zij daartoe een gemotiveerde aanvraag ontvangt die zij positief beoordeelt.

De ERMG-enquêtes zijn het resultaat van een samenwerking tussen verscheidene federaties die de Belgische ondernemingen en de zelfstandigen vertegenwoordigen (Boerenbond, BECI, NSZ, UCM, UNISOC, UNIZO, UWE, VOKA en het VBO) en de ERMG. De deelnemende federaties namen de enquêtes af bij hun leden. De steekproef varieerde tussen de 2 000 en 6 000 ondernemingen per enquêtegolf en omvatte zowel zelfstandigen als kleine en grote ondernemingen uit de verschillende bedrijfstakken. De NBB, die de ERMG ondersteuning gaf bij diens werkzaamheden, heeft van de relevante partijen de toestemming gekregen om aanvragen van universiteiten om de dataset van de enquêtes te gebruiken voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten, te beoordelen en - in geval van een positieve beoordeling - de betreffende gegevens effectief ter beschikking te stellen aan de aanvrager.

De ERMG-enquêtes geven een uniek beeld van de impact van de coronacrisis op de Belgische ondernemingen. Er werden 22 golven van de enquête gehouden, in de lente van 2020 op wekelijkse of tweewekelijkse basis en van augustus 2020 tot en met juni 2021 op maandelijkse basis. De vragenlijst werd afgestemd op de actualiteit en omvatte vragen over omzet, onlineverkoopkanalen, telewerk, faillissementsrisico, liquiditeitsproblemen, financieringsbronnen, investeringen, werkgelegenheid, aanwervingsproblemen, toeleveringsproblemen en kosten. Een overzicht van de vragen per enquêteronde is terug te vinden in het document “Questionnaire ERMG surveys.xlsx”.

Enkel gegevens die geen rechtstreekse identificatie toelaten van de personen of bedrijven op wie ze betrekking hebben, kunnen worden doorgestuurd. De deelnemende bedrijven hebben bovendien geen unieke identificatiecode zoals een btw-nummer. Hierdoor is het niet mogelijk om de antwoorden van eenzelfde bedrijf over de verschillende enquêterondes te vergelijken.

Een aanvraag voor het gebruik van de dataset kan samen met een motivatie en een onderzoeksvoorstel opgestuurd worden via het onderstaand webformulier.

In geval van een positieve evaluatie van deze aanvraag door de NBB zal een overeenkomst worden opgesteld tussen de NBB en de onderzoekster/onderzoeker. Hierin zullen onder meer de nodige bepalingen over geheimhouding en vertrouwelijkheid worden opgenomen. 

Aanvraag voor het gebruik van de dataset van de ERMG-enquêtes voor relevante wetenschappelijke onderzoeksprojecten

Gegevensbescherming

De NBB registreert uw persoonlijke gegevens overeenkomstig artikel 6.1 (b) en (f) van de algemene verordening gegevensbescherming (GDPR). Meer informatie vindt u in onze privacyverklaring.