Generation €uro Students’ Award 2022-2023

Generation €uro Students’ Award is een spel dat in twaalf landen van het eurogebied wordt gespeeld tussen leerlingenteams uit de derde cyclus van het secundair onderwijs. Het wordt georganiseerd door de Europese Centrale Bank en de nationale centrale banken van het eurogebied – voor België de Nationale Bank. In ons land bestaat een Vlaamse en een Franstalige competitie. 

Het doel van de wedstrijd is leerlingen uit het secundair onderwijs in het eurogebied (tussen 16 en 19 jaar) vertrouwd te maken met begrippen zoals prijsstabiliteit, monetair beleid en rentetarieven. De wedstrijd bestaat uit een onlinequiz en twee andere proeven waarin de leerlingen blijk moeten geven van hun economische kennis maar ook hun kritische zin en hun creativiteit.

In de praktijk

1e ronde: Online quiz (10 oktober - 14 november 2022)

Zodra de deelnemers hun team hebben samengesteld, mogen ze van start gaan met de onlinequiz (via de website www.generationeuro.eu) over de ECB, het Eurosysteem, het monetair beleid, de euro, enz. De teams met de hoogste scores gaan door naar de tweede ronde en worden uitgenodigd voor een online opleiding ‘op maat’ door specialisten monetair beleid van de Nationale Bank, die gepland is op 29 november 2022.

 

2e ronde: Beslis en leg uit (deadline 17 februari 2023)

Tijdens de tweede ronde moeten de teams het monetair beleid in hun eigen woorden uitleggen… en goed onderbouwde beslissingen voorstellen. Aan hen om de relevante gegevens te vinden — maar ze worden niet aan hun lot overgeleverd!

Finale: actualiteitsvragen (19 april 2023)

De teams die doorgaan naar de derde ronde moeten actualiteitsvragen beantwoorden: Hoeveel bedraagt de inflatie in het eurogebied? Welk beleid moet een centrale bank voeren om de inflatie naar haar doelstelling te brengen? Wat zijn de eventuele risico’s? De experts van de Nationale Bank, uit de onderwijswereld en uit de media wachten op jullie.

Mocht het niet mogelijk zijn deze finaleronde te organiseren, dan worden de finalisten gerangschikt volgens hun resultaat in de tweede ronde.

De prijzen

Alle finalisten krijgen geldprijzen (individueel en voor de school). De winnende teams van alle deelnemende landen worden bovendien uitgenodigd voor een (virtuele) slotceremonie waarop ECB-presidente Christine Lagarde aanwezig is.