Generation €uro Students’ Award 2021

Generation €uro Students’ Award is een spel dat in twaalf landen van het eurogebied wordt gespeeld tussen leerlingenteams uit de derde cyclus van het secundair onderwijs. Het wordt georganiseerd door de Europese Centrale Bank en de nationale centrale banken van het eurogebied – voor België de Nationale Bank. In ons land bestaat een Vlaamse en een Franstalige competitie. 

Het doel van de wedstrijd is leerlingen uit het secundair onderwijs in het eurogebied (tussen 16 en 19 jaar) vertrouwd te maken met begrippen zoals prijsstabiliteit, monetair beleid en rentetarieven. De wedstrijd bestaat uit een onlinequiz en twee andere proeven waarin de leerlingen blijk moeten geven van hun economische kennis maar ook hun kritische zin en hun creativiteit.

Zowel het verloop als de timing van de wedstrijd zoals hieronder beschreven kunnen worden aangepast in functie van de op dat moment geldende sanitaire maatregelen ter bestrijding van de COVID-19 pandemie.

In de praktijk

1e ronde: Online quiz (4 oktober - 8 november 2021)

Zodra de deelnemers hun team hebben samengesteld, mogen ze van start gaan met de onlinequiz (via de website www.generationeuro.eu) over de ECB, het Eurosysteem, het monetair beleid, de euro, enz. De teams met de hoogste scores gaan door naar de tweede ronde en worden uitgenodigd voor een online opleiding ‘op maat’ door specialisten monetair beleid van de Nationale Bank, die gepland is op 17 november 2021.

 

2e ronde: Beslis en leg uit (deadline 25 februari 2022)

Tijdens de tweede ronde moeten de teams het monetair beleid in hun eigen woorden uitleggen… en goed onderbouwde beslissingen voorstellen. Aan hen om de relevante gegevens te vinden — maar ze worden niet aan hun lot overgeleverd!

Round2

Finale: actualiteitsvragen (20 april 2022)

De teams die doorgaan naar de derde ronde moeten actualiteitsvragen beantwoorden: Waarom is de rente laag? Wat zijn de risico’s? Hoe eruitkomen? De experts van de Nationale Bank, uit de onderwijswereld en uit de media wachten op jullie.

Mocht het niet mogelijk zijn deze finaleronde te organiseren, dan worden de finalisten gerangschikt volgens hun resultaat in de tweede ronde.

De prijzen

Alle finalisten krijgen door de Nationale Bank prijzen uitgereikt (individueel en voor de school). De winnende teams van alle deelnemende landen komen op 3 mei 2022 tijdens een virtuele slotceremonie bij elkaar om hun succes te vieren. President Christine Lagarde zal daarbij aanwezig zijn om op hun vragen te antwoorden.