Generation €uro Students’ Award 2019

Generation €uro Students’ Award is een spel dat in twaalf landen van het eurogebied wordt gespeeld tussen leerlingenteams uit de derde cyclus van het secundair onderwijs. Het wordt georganiseerd door de Europese Centrale Bank en de nationale centrale banken van het eurogebied – voor België de Nationale Bank. In ons land bestaat een Vlaamse en een Franstalige competitie. 

Het doel van de wedstrijd is leerlingen uit het secundair onderwijs in het eurogebied (tussen 16 en 19 jaar) de kans te bieden vertrouwd te geraken met begrippen zoals prijsstabiliteit, monetair beleid en rentetarieven. De wedstrijd bestaat uit een onlinequiz en twee andere proeven waaruit de economische kennis van de leerlingen moet blijken, maar ook hun kritische zin en hun creativiteit.

In de praktijk

Steps

1e ronde: Online quiz (1 oktober - 31 oktober 2019)

Nadat de deelnemers hun team hebben samengesteld, mogen ze van start gaan met de onlinequiz (via de website www.generationeuro.eu) over de ECB, het Eurosysteem, het monetair beleid, de euro enz. De teams met de hoogste scores gaan door naar de tweede ronde... en worden uitgenodigd voor een halve dag opleiding ‘op maat’ in de Nationale Bank (Students’ and Teachers’ day 13 november 2019).

 

2e ronde: Beslis en leg uit (deadline 8 februari 2020)

Tijdens de tweede ronde moeten de teams het monetair beleid in hun eigen woorden uitleggen… en beargumenteerde beslissingen voorstellen. Aan hen om de relevante gegevens te vinden — maar ze worden niet aan hun lot overgeleverd!

Finale: actualiteitsvragen (11 maart 2020)

De teams die doorgaan naar de derde ronde moeten actualiteitsvragen beantwoorden: Waarom is de rente laag? Wat zijn de risico’s? Hoe eruitkomen? De experts van de Nationale Bank, uit de onderwijswereld en uit de media wachten op jullie.

De prijzen

Alle finalisten krijgen door de Nationale Bank prijzen uitgereikt (individueel en voor de school). Het winnende team komt op 19 en 20 mei 2020 samen met alle andere winnende teams voor een tweedaags programma met onder andere een ontmoeting met de president van de ECB en verschillende gouverneurs van de nationale centrale banken.