Collectie

In de kunstcollectie van de Nationale Bank zijn de belangrijkste kunststromingen vanaf 1950 vertegenwoordigd. De nieuwe media zijn voorlopig alleen aanwezig in kunstwerken die passen binnen een werkomgeving.

Marthe Wéry, Sans titre (2002), courtesy Marthe Wéry
Marthe Wéry, Sans titre (2002), courtesy Marthe Wéry

De Bank streeft naar een collectie die een representatief beeld geeft van de voornaamste hedendaagse kunststromingen.

Daarom bevat de collectie zowel geometrisch abstracte werken (Jo Delahaut, Dan Van Severen en Gaston Bertrand) als werk van de conceptualisten (Guillaume Bijl, Jacques Charlier, Leo Copers en Jacques Lennep). Ook het hyperrealisme is vertegenwoordigd met onder meer Marcel Maeyer en Roger Wittevrongel.

De COBRA-beweging is goed vertegenwoordigd, met werken van onder meer Pierre Alechinsky, Christian Dotremont, Maurice Wyckaert, Raoul Ubac en Pol Bury. 

Ook striptekenkunst heeft een plaats binnen de collectie, met originele tekeningen van Gal, Mitteï, Philippe Geluck en vele anderen.

Michel François, Bouleau (2002), Courtesy Michel François

De laatste jaren zijn heel wat fotografische werken aangekocht van o.a. Dirk Braeckman, Marie-Françoise Plissart, Pol Pierart, Gilbert Fastenaekens, Felten-Massinger, Rony Heirman, Carlos Aires, Marie-Jo Lafontaine en Marin Kasimir.

Ook de schilderkunst, die vanaf de jaren 1980 in opgang is, is goed vertegenwoordigd. Zo bezit de Bank schilderijen en tekeningen van Luc Tuymans, Bert De Beul, Michaël Borremans, Cindy Wright, Tom Liekens, Joris Ghekiere en anderen.

Pieter Vermeersch, Sans titre (2010), Courtesy Pieter Vermeersch
Pieter Vermeersch, Sans titre (2010), Courtesy Pieter Vermeersch

De Nationale Bank geeft af en toe ook specifieke opdrachten aan kunstenaars. Zo creëerde Fred Eerdekens een installatie in de personeelsrustzaal van de Brusselse hoofdzetel en creëerde Pieter Vermeersch een wandtapijt voor de wetenschappelijke bibliotheek.