FinTech-contactpunt

De Belgische financiële regelgevers, namelijk de FSMA en de NBB, erkennen FinTech als een belangrijk thema in de hedendaagse financiële markten. Met FinTech (Financial Technology) worden start-ups of gevestigde ondernemingen bedoeld die technologie gebruiken om innovatieve processen, producten of diensten in de financiële sector aan te bieden.

Voorbeelden van dergelijke innovaties zijn  toepassingen gebaseerd op kunstmatige intelligentie en big data, distributed ledger technology, virtuele munten en crypto assets,  mobiele betaaloplossingen, alternatieve distributiemodellen of financieringplatforms (crowdfunding), claim management en fraudebestrijding in de verzekeringssector (“Insurtech”).
 

De NBB en de FSMA werken sinds 2016 samen om marktpartijen actief in België te informeren over het toezicht en de bijbehorende regelgeving op hun innovatieve financiële diensten en producten. Daarenboven nemen beide organisaties ook deel aan Europese en internationale netwerken van toezichthouders die zich inzetten om financiële innovatie in hun respectieve markten op te volgen, te coördineren en, desgevallend, te ondersteunen.

 

Fintech

Aangezien het regelgevende kader een sleutelrol speelt bij het verenigen van innovatie en veiligheid in de financiële sector, bieden de FSMA en de NBB FinTech-bedrijven (zowel start-ups als gevestigde ondernemingen) de mogelijkheid om hen rechtstreeks te contacteren voor:

  • uitleg van specifieke toezichtregels, beleid en vergunningsprocedures;
  • hulp bij het navigeren door het toezichtlandschap; en
  • informatie over potentiële toezichtvraagstukken, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een innovatief financieel concept.
     

 

Stel uw vraag