Sta ik op de 'zwarte lijst' van wanbetalers?
Hoe kom ik op de zwarte lijst?
Als u geld leent voor privédoeleinden, dan moet u dat uiteraard terugbetalen. Als u een krediet hebt afgesloten en u betaalt uw schuld te laat of helemaal niet terug, dan moet de kredietverlener (de bank, de verzekeringsonderneming, de financieringsmaatschappij ...) dat melden aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank.
U komt dan op de ‘zwarte lijst’ van wanbetalers terecht. Dat is vervelend, want doordat kredietgevers verplicht zijn de lijst te raadplegen voordat ze een krediet toekennen, zult u moeilijk een nieuwe lening of een nieuw krediet kunnen krijgen.
Als u als consument geschrapt wilt worden van de zwarte lijst van wanbetalers, dan hoeft u zelf geen stappen bij de Centrale te ondernemen. Na vereffening van uw schuld is de kredietgever namelijk wettelijk verplicht om de betaling binnen acht dagen aan de Centrale voor kredieten aan particulieren te melden. Daarna blijft de wanbetaling wel nog 1 jaar geregistreerd.
Waar kan ik mijn gegevens nakijken?
U kunt gratis een overzicht krijgen van de gegevens die op uw naam zijn geregistreerd (naam van de kredietgever, nummer van de overeenkomst, geleend bedrag en toestand van de overeenkomst)
- ofwel via het internet, met uw elektronische identiteitskaart (eID) of met de itsme-app op uw smartphone
- ofwel door met de post een schriftelijke aanvraag te doen en daar een kopie van de voor- en de achterkant van uw identiteitskaart aan toe te voegen
- ofwel door u rechtstreeks te wenden tot een van de loketten van de Nationale Bank.
Telefonisch worden geen inlichtingen verstrekt.
Als u vaststelt dat er foute informatie over u in het bestand van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren staat, dan kunt u een rechtzetting aanvragen.