Webinar - Financiële marktinfrastructuren en betalingsdiensten
In België zijn verschillende financiële marktinfrastructuren (FMI's), bewaarnemers, betalingsdienstaanbieders, zoals betalingsinstellingen en instellingen voor elektronisch geld, en aanbieders van kritieke diensten gevestigd. Sommige daarvan, zoals SWIFT, Euroclear, Bank of New York-Mellon, Mastercard Europe en Worldline, zijn internationaal systeemrelevant.
Het Financial Market Infrastructures and Payment Services Report biedt een overzicht van de veranderingen in het regelgevend kader voor FMI's, bewaarnemers, betalingsdienstaanbieders en aanbieders van kritieke diensten, de ontwikkeling van hun activiteiten, de benaderingen die de Bank hanteert op het gebied van oversight en prudentieel toezicht, en haar voornaamste doelstellingen.
Vier experten van de Nationale Bank van België lichten de belangrijkste conclusies van het rapport toe.
Laurent Wernimont heeft het over de impact van de sancties tegen Rusland.
Belgische instellingen als Euroclear en SWIFT spelen een belangrijke rol in de implementatie van de sancties die werden opgelegd door verschillende landen als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. SWIFT kreeg reeds veel aandacht in de media omwille van de beslissing op Europees niveau om bepaalde gesanctioneerde banken van haar netwerk te ontkoppelen. De Euroclear groep, voornamelijk via haar belangrijkste instelling Euroclear Bank, bevroor voor bijna 200 miljard euro aan tegoeden van de Russische centrale bank. Wat is de impact van deze sancties op de instellingen en wat zijn de volgende stappen?
Florian Christiaens geeft uitleg over De rol van de Nationale Bank van België als een centrale bank in de ontwikkeling van nieuwe vormen van ‘geld’.
De digitale economie is in volle bloei en daardoor ontstaan er heel wat nieuwe vormen van geld. Er bestaan verschillende soorten cryptovaluta’s, vaak erg populair bij de jonge generatie, terwijl het Eurosysteem de invoering van een digitale euro voorbereidt. Wat is de rol van de Nationale Bank van België als een centrale bank te midden van de ontwikkeling van deze nieuwe vormen van ‘geld’? Wat betekent dit op praktisch vlak? In deze presentatie wordt een diepgaande inleiding en een overzicht van de huidige situatie gegeven.
Dorien De Beuckeleer legt uit wat de klimaatrisico's bij financiële marktinfrastructuren, betalingsdiensten en messaging services zijn: van de rol die deze instellingen kunnen spelen in de financiële sector tot de impact op de instelling zelf.
Klimaatrisico’s krijgen steeds meer aandacht, ook in de financiële sector. Verschillende internationale kaders en richtlijnen werden reeds gepubliceerd en onder meer door ECB/EBA/NBB vertaald tot specifieke richtlijnen voor banken. De NBB heeft beslist om deze analyse op eigen initiatief uit te breiden naar financiële marktinfrastructuren, betalingsdiensten en aanbieders van kritieke diensten (zoals SWIFT). Waarom is de opvolging van klimaatrisico’s voor deze instellingen van belang? Het webinar geeft enkele beschouwingen over de rol die deze instellingen kunnen spelen in de financiële sector met betrekking tot het omgaan met klimaatrisico’s en de impact die de instellingen direct en indirect zelf ondervinden ten gevolge van klimaatrisico’s.
Yvanna Vieira De Melo focust op Cyber- & IT-risico’s.
Wat zijn de doelstellingen van de NBB op het vlak van ICT- en cyberrisico’s in de financiële sector?
Hoe stimuleert de NBB het beheer van deze risico’s?
Tijdens deze sessie zullen we ook het TIBER-BE-kader en de aanstaande EU-regelgeving inzake digitale operationele veerkracht bespreken.
Jan Vermeulen, Head of Prudential Supervision of Payment Services and Systems Oversight, leidt in.
Er wordt afwisselend in het Nederlands en in het Frans gesproken. Er is geen vertaling voorzien. Vragen kunnen via de Q & A chatfunctie gesteld worden.