Webinar - De economische impact van COVID-19 op de Belgische economie (VIDEO)

Webinar: Economic impact of COVID-19 on the Belgian economy

De strijd tegen de COVID-19-pandemie heeft ongekende gezondheidsmaatregelen noodzakelijk gemaakt waarbij hele delen van onze economie werden stilgelegd en beperkende maatregelen voor de bevolking werden opgelegd. De normale werking van bijna alle bedrijfstakken wordt erdoor verstoord. In enkele weken tijd is tijdelijke werkloosheid aangevraagd voor meer dan 1,3 miljoen werknemers en hebben meer dan 400 000 zelfstandigen hun activiteit moeten stopzetten. Deze acute en ongeziene crisis confronteert zowel de ondernemingen als de gezinnen met onmiddellijke liquiditeitsproblemen.

In deze eerste webinar lichtten collega's Geert Langenus en Xavier Debrun toe welke impact de coronacrisis heeft op de Belgische economie.

 

Herbekijk de webinar Bekijk de slidesQ&A

 

Over onze sprekers

Geert Langenus staat aan het hoofd van een team economisten die binnen het kader van de Economic Risk Management Group de gevolgen van de coronacrisis op de economische bedrijvigheid in België en op de financiële gezondheid en de beslissingen van de Belgische ondernemingen van week tot week beoordelen. Zij coördineren onder meer, samen met het VBO, een grootschalige bevraging van duizenden bedrijven door verscheidene federaties die de ondernemingen en zelfstandigen vertegenwoordigen (BECI, Boerenbond, NSZ, UNIZO, UWE en VOKA) wat een schat aan actuele informatie oplevert.
 
In een ongeziene oefening bundelden de NBB en het Federaal Planbureau hun krachten om een eerste evaluatie te maken van die impact en van de mogelijke vorm van de exit uit de crisis. Xavier Debrun stond binnen de NBB aan de basis van dit scenario volgens hetwelk COVID-19 zou leiden tot een inkrimping van de Belgische activiteit met 8 % in 2020 en een toename van het overheidstekort met ten minste 7,5 % bbp.

Tijdstip: 
Dinsdag 19 mei 2020, 13:00 - 14:00
Spreker(s): 
Geert Langenus, Xavier Debrun
Toegangsprijs: 
gratis