Seminarie leerkrachten 2021 - De economische gevolgen van de coronaviruscrisis

De economische gevolgen van de coronaviruscrisis
Impact op de economische activiteit en sectoren
Waarom de Covid19-pandemie heeft geleid tot de grootste naoorlogse recessie maar dat door veel mensen niet zo werd aangevoeld.
Bijkomende informatie:
- NBB Jaarverslag 2020: Het jaarverslag wordt in februari gepubliceerd en omvat een uitvoerige analyse van de nationale en internationale economische en financiële ontwikkelingen van het voorbije jaar. Hoofdstuk 2 gaat over de Belgische economie. Filmpjes van 3 minuten behandelen de belangrijkste onderwerpen.
- Het Maandelijks ERMG COVID-19 dashboard omvat een complete set van indicatoren over de impact van COVID-19 op de Belgische en internationale economie. Dit dashboard brengt zowel de situatie van de bedrijven, de financiële sector als de gezinnen in kaart.
- Maandelijkse ERMG enquête over de impact van de COVID-19 crisis op de bedrijven
- De Business Cycle Monitor (BCM) bevat een raming voor de economische groei in het lopende kwartaal (ook nog nowcast genaamd), zowat zeven à acht weken vóór de eerste officiële INR-kwartaalstatistieken beschikbaar zijn.
- Economische en financiële publicaties NBB
- Statistische publicaties en persberichten NBB
- https://stat.nbb.be/: on-line database of the National Bank of Belgium with extensive macroeconomic statistics.
- Vue d'ensemble - Comptes nationaux - Eurostat (europa.eu): algemene informatie over nationale rekeningen en cijfers op internationaal niveau
Reactie van het begrotingsbeleid en impact op de houdbaarheid van de overheidsfinanciën
Een ongezien budgettaire impuls was nodig om de impact van de pandemie op de gezondheid en de economie op te vangen, maar hoe groot was de klap van COVID-19 voor de Belgische overheidsfinanciën? En kan de houdbaarheid ervan verzekerd worden?
Bijkomende informatie:
- Het Belgische begrotingskader: wat is goed en wat kan beter? : In het licht van de impact die de COVID-19-crisis heeft op de overheidsfinanciën, is het van belang om na te gaan welke aspecten van het Belgisch begrotingskader goed werken en welke vatbaar zijn voor verbetering.
- Fiscale stimuli voor R&D: zijn ze doeltreffend? : Overheidssteun voor R&D is belangrijk aangezien particuliere investeringen in R&D over het algemeen niet optimaal zijn voor economische groei. Tegen de achtergrond van duurzame overheidsfinanciën moet er echter kunnen worden gegarandeerd dat de ondersteuningsmechanismen particuliere investeringen in R&D afdoend stimuleren.
- Welke risico’s zijn verbonden aan een hoge overheidsschuld in een lagerenteomgeving? : Welke risico’s zijn verbonden aan een hoge overheidsschuld in een lagerenteomgeving?
Impact op de financiële sector en prudentiële beleidsreacties
Een robuuste en veerkrachtige financiële sector is in staat om de kredietverlening aan bedrijven en gezinnen tijdens een crisis op peil te houden, en kan zo een belangrijke bijdrage leveren aan het economisch herstel. Een voorwaarde hiervoor is dat de financiële instellingen vooraf voldoende kapitaal- en liquiditeitsreserves hebben opgebouwd, en dat deze op het juiste moment worden vrijgegeven door de toezichthouders. Zo kunnen banken immers de verwachte toename in wanbetalingen opvangen en tegelijk hun belangrijke rol in de financiële bemiddeling blijven vervullen.
Bijkomende informatie:
- Jaarverslag 2020 : Hoofdstuk 5 en deel II van het Jaarverslag 2020 bevatten meer informatie over de impact van de Covid-19 crisis op de financiële sector en de prudentiële beleidsmaatregelen die werden genomen. (https://www.nbb.be/nl/artikels/verslag-2020-economische-en-financiele-ontwikkelingen-0)
- Financial Stability Report 2020 : Deze publicatie van het jaarlijks rapport over de financiële stabiliteit en de macroprudentieel bevoegdheden van de Bank omvat een gedetailleerde beschrijving van de impact van de Covid-19 crisis op de financiële sector en de prudentiële beleidsmaatregelen. Een nieuwe editie van dit verslag zal eind mei gepubliceerd worden. (https://www.nbb.be/nl/artikels/financial-stability-report-2020)
- Website NBB: In het deel Financieel toezicht van de website van de NBB vindt u meer algemene informatie over het prudentieel toezicht en de regulering. (https://www.nbb.be/nl/financieel-toezicht)
Monetairebeleidsreacties
Geconfronteerd met de COVID-19-crisis, herstelden de monetairbeleidsmaatregelen van het Eurosysteem met succes de rust op de financiële markten, beperkten de fragmentatie en hielden de bancaire kredietverlening in stand. Ze moeten er ook voor zorgen dat soepele financieringsvoorwaarden worden behouden totdat een brede collectieve immuniteit is bereikt. In de presentatie zal ook de toekomst van het monetair beleid worden besproken, rekening houdend met het feit dat de COVID-19-crisis in haar kielzog een lage groei en omvangrijke schuldenlast zal achterlaten.
Bijkomende informatie:
- Hoofdstuk 3 (monetair beleid) van het Jaarverslag van de NBB, 12 februari 2021: https://www.nbb.be/doc/ts/publications/nbbreport/2020/nl/t1/verslag2020_tii_h3.pdf
- “De monetairbeleidsreactie van de ECB op COVID-19”, artikel in het Economisch Tijdschrift van de NBB, juli 2020: https://www.nbb.be/nl/artikels/de-monetairbeleidsreactie-van-de-ecb-op-covid-19-0
- Meer info over het monetair beleid in het eurogebied op de websites van de NBB en ECB:
Deze vier componenten werende behandeld vanuit Belgisch oogpunt en waar nodig aangevuld met een internationaal perspectief.