'NBB Luistert' event

Herbekijk het event hierboven.

 

Op vrijdagvoormiddag 22 januari 2021 organiseerde de NBB een online luistersessie waarin vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit België hun standpunt omtrent het monetair beleid gaven.

De aanwezige maatschappelijke organisaties vertegenwoordigen groepen die zich inzetten voor het milieu, duurzaamheid, welzijn, het bedrijfsleven, jongeren, ouderen, cultuur en openheid. Tijdens dit drie uur durende online evenement luisterden gouverneurs Pierre Wunsch (Nationale Bank van België) en Klaas Knot (De Nederlandsche bank) naar de vertegenwoordigers van in totaal 28 maatschappelijke organisaties. Moderatoren Valerie Bauwens en Maxime Paquay leidden het debat in goede banen rond 4 thema’s: prijzen en prijsverwachtingen, verwachtingen en zorgen over de economie, andere actuele thema’s en communicatie. Enkele honderden online toeschouwers konden telkens hun opinie kwijt via online polls.

De discussie was zeer wijd en divers en werd in elk van de thema’s gekleurd door de gevolgen van de covid-19 pandemie. Vaak was er consensus, soms ook niet. Prijsstabiliteit is voor de meerderheid van de vertegenwoordigde groepen belangrijk en te hoge prijzen voor basisbehoeftes zoals eten en wonen zorgwekkend. De huidige COVID-19 crisis zorgt voor een eerder pessimistische visie over de economie. De rol van het monetair beleid en de genomen maatregelen tijdens deze crisis werden over het algemeen als stabiliserend ervaren. Ongelijkheid in al haar vormen en het klimaat verdienen meer aandacht en het huidig mandaat inzake prijsstabiliteit lijkt te nauw om hier een antwoord op te kunnen geven. Duidelijke, begrijpbare en tijdige communicatie zijn hierbij cruciaal.

Omdat elk inzicht voor ons nuttige informatie is gaan we de ideeën en opmerkingen uit deze luistersessie meenemen bij het bepalen van onze toekomstige strategie. Concreet publiceren we een samenvatting van wat besproken werd en delen we deze met de ECB en de andere nationale centrale banken van het eurogebied. Zo beogen we jullie wensen en zorgen goed over te brengen.

Lees het volledig verslag van het NBB luisterevent.

 

Sprekers:

  • Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België
  • Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank
  • Valerie Bauwens, moderator NL
  • Maxime Paquay, moderator FR

4 thema’s:

  • Prijzen en prijsveranderingen
  • Verwachtingen en zorgen over de economie
  • Andere actuele thema’s
  • Communicatie
Tijdstip: 
Vrijdag 22 januari 2021, 09:00 - 12:00
E-mail: 
Toegangsprijs: 
gratis