Ontwerpelementen

Voorzijde €50 Achterzijde €50

Op de voorzijde van beide series eurobankbiljetten worden ramen en poorten getoond. Zij symboliseren de geest van openheid en samenwerking in Europa. De bruggen aan de achterzijde staan symbool voor de communicatie tussen de mensen in Europa en tussen Europa en de rest van de wereld.

De ramen, poorten en bruggen op de bankbiljetten zijn gestileerde illustraties en geen afbeeldingen van daadwerkelijk bestaande constructies.

Andere ontwerpelementen zijn:

 • de naam van de munteenheid – euro – zowel in het Latijnse (EURO) als Griekse (EYPΩ) alfabet voor de eerste serie; bij de Europa-serie verschijnt de naam ook in het cyrillisch (EBPO);
 • De afgekorte naam van de Europese Centrale Bank in de vijf varianten – BCE, ECB, EZB, EKT en EKP voor de eerste serie, en in tien varianten voor de tweede serie:
  • BCE: Frans, Italiaans, Portugees, Roemeens, Spaans
  • ECB: Tsjechisch, Deens, Nederlands, Engels, Lets, Litouws, Slowaaks, Sloveens, Zweeds
  • ЕЦБ: Bulgaars
  • EZB: Duits
  • EKP: Ests, Fins
  • EKT: Grieks
  • ESB: Kroatisch
  • EKB: Hongaars
  • BĊE: Maltees
  • EBC: Pools
 • het ©-teken dat aangeeft dat het biljet auteursrechtelijk beschermd is; en
 • de vlag van de Europese Unie.

Handtekeningen

Elk bankbiljet draagt de handtekening van Willem F. Duisenberg, van Jean-Claude Trichet of van Mario Draghi – respectievelijk de eerste, tweede en derde President van de Europese Centrale Bank. Al deze bankbiljetten zijn even geldig.

Wiens handtekening staat op de bankbiljetten?

Willem F. Duisenberg

Wiens handtekening staat op de bankbiljetten?

Jean-Claude Trichet

Wiens handtekening staat op de bankbiljetten?

Mario Draghi

Kaart van Europa

Op de bankbiljetten staat een geografische weergave van Europa. Eilanden van minder dan 400 vierkante kilometer zijn niet opgenomen, omdat het bij offsetdrukken van grote hoeveelheden niet mogelijk is kleine ontwerpelementen accuraat weer te geven. De Europa-serie heeft een bijgewerkte landkaart van Europa, nu ook met Malta en Cyprus.

In de vakjes onder aan het bankbiljet zijn de Canarische Eilanden en enkele overzeese gebieden van Frankrijk weergegeven, waar de euro ook wordt gebruikt.

Welke gebieden zijn afgebeeld op de eurobankbiljetten in het vak naast de kaart van Europa?

Landencodes op de eerste serie bankbiljetten

De centrale bank die opdracht heeft gegeven tot het drukken van een bankbiljet (maar niet noodzakelijkerwijs het land waar gedrukt wordt) wordt aangegeven met een letter of landencode die aan het serienummer voorafgaat, zoals hier is weergegeven:

Dit specifieke bankbiljet, met de letter 'S', werd gedrukt voor de Banca d'Italia. Hieronder staan de landencodes.

Landencodes
¹ Letland heeft de euro op 1 januari 2014 ingevoerd. Latvijas Banka heeft in het vervolg het recht de letter "C" in het serienummer te gebruiken in het geval dat het in de toekomst de productie van bankbiljetten uit de eerste serie krijgt toegewezen. Het gebruik van die letter is echter nog onzeker en hangt af van toekomstige productie-afspraken. Voor meer informatie: De productie van bankbiljetten en munten
² Litouwen heeft de euro op 1 januari 2015 ingevoerd. Lieutvos bankas heeft in het vervolg het recht de letter "B" in het serienummer te gebruiken in het geval dat het in de toekomst de productie van bankbiljetten uit de eerste serie krijgt toegewezen. Het gebruik van die letter is echter nog onzeker en hangt af van toekomstige productie-afspraken. Voor meer informatie: De productie van bankbiljetten en munten
³ Door de Banque centrale du Luxembourg uitgegeven eurobankbiljetten die niet in omloop zijn gebracht, zijn voorzien van de code van de centrale banken van de landen waar de bankbiljetten voor Luxemburg worden geproduceerd.
België Z
Duitsland X
Estland D
Ierland T
Griekenland Y
Spanje V
Frankrijk U
Italië S
Cyprus G
Letland C  ¹
Litouwen B  ²
Luxemburg ³
Malta F
Nederland P
Oostenrijk N
Portugal M
Slovenië H
Slowakije E
Finland L
 

Serienummer op de bankbiljetten van de Europa-serie

Het serienummer op de bankbiljetten van de Europa-serie bestaat uit twee getallen op de achterzijde van het bankbiljet: een in zwart gedrukt horizontaal getal en een verticaal getal gedrukt in de kleur van de betreffende coupure.

De eerste letter verwijst naar de drukkerij (zie de lijst hieronder), de tweede letter heeft geen bijzondere betekenis: deze maakt alleen méér serienummers mogelijk.

Drukkerijen en letters
Nationale Bank van België Z
Bank of Greece Y
Giesecke & Devrient GmbH (München) X
Giesecke & Devrient GmbH (Leipzig) W
IMBISA V
Banque de France U
Banc Ceannais na hÉireann/Central Bank of Ireland T
Banca d’Italia S
Bundesdruckerei GmbH R
Joh. Enschede Security Printing BV P
Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH N
Valora M
Niet toegewezen L
Niet toegewezen K
De La Rue Currency (Gateshead) J
De La Rue Currency (Loughton) H
Niet toegewezen G
Niet toegewezen F
Oberthur Fiduciaire E
Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych D
Niet toegewezen C
Niet toegewezen B
Niet toegewezen A