T2

Inleiding

De technologische evolutie in de financiële wereld is de laatste jaren in een stroomversnelling terechtgekomen en om de wijzigende eisen van de markt tegemoet te komen, heeft het Eurosysteem besloten om TARGET2 en T2S te consolideren en dit zowel op technisch als op functioneel vlak. Het nieuwe geconsolideerde platform, T2 genaamd, biedt een state-of-the-art set van marktinfrastructuren aan waaronder een nieuw RTGS-systeem en een geoptimaliseerd beheer van liquiditeiten over alle TARGET Services heen. De geconsolideerde TARGET Services maken gebruik van de ISO20022 standaard voor berichten en voldoen aan de meest recente cyber resilience directieven. De go-live van T2 was 20 maart 2023.

TARGET Services – T2

De TARGET Services familie bestaan uit een Central Liquidity Management Module (CLM), een nieuw RTGS-system, TARGET2-Securities (T2S) en TARGET Instant Payment Settlement (TIPS).

Overzicht van de geconsolideerde TARGET Services. —

 

Wat is T2?

T2 omvat enerzijds de Central Liquidity Management (CLM) Module en anderzijds de Real-Time Gross Settlement (RTGS) module.

De Central Liquidity Management (CLM) is de draaischijf van alle liquiditeit in de TARGET services en geeft een deelnemer de mogelijkheid om hun centrale bankgeld over alle services heen te monitoren, beheren en transfereren. Daartoe kan een deelnemer een Main Cash Account (MCA) openen in de boeken van hun respectieve nationale centrale bank. Op deze rekening worden alle centrale banktransacties vereffend, hun (optionele) kredietlijn beheerd en kan de deelnemer geld overschrijven van en naar de andere services (RTGS, T2S, TIPS).

De RTGS verzorgt de vereffening van real-time interbancaire en klantenoverschrijvingen en randsysteemtransacties. Een Party mag meer dan één specifieke RTGS cash rekening (DCA) openen voor bepaalde doeleinden, afhankelijk van haar business noden (bijvoorbeeld voor randsysteemtransacties of voor de betalingen van een bijkantoor).

Kredietinstellingen die onderworpen zijn aan de monetaire reserveverplichting kunnen de gecombineerde liquiditeit op hun Main Cash Account in de CLM en op hun specifieke cash rekeningen in de RTGS, T2S en TIPS services gebruiken om deze vereiste te vervullen.

Naast deze T2 services bevat de consolidatie ook een reeks gemeenschappelijke componenten met functies die gedeeld worden door CLM, RTGS, T2S en TIPS. De Eurosystem Single Market Infrastructure Gateway (ESMIG) verzekert een veilige toegang naar de TARGET Services zonder één bepaalde network services provider op te leggen aan de deelnemers. De Common Reference Data Management (CRDM) wordt gebruikt om de basisgegevens (BIC codes, naam, adres,…) voor de services in te geven en te beheren. Daarnaast wordt de facturatie van de verschillende services uitgevoerd via de gemeenschappelijke Billing component. Ten slotte is er een gemeenschappelijk Data Warehouse met de historische gegevens van de verschillende services en een Legal Archiving component.

Een meer gedetailleerd overzicht van de consolidatie kan u terugvinden in het Business Description Document (ENG).

Voor professionele gebruikers