Mogelijke stappen om een neerlegging te doen

Mogelijke stappen om een neerlegging te doen

De nieuwe Filing-toepassing laat toe om via de Persoonlijke Ruimte neerleggingen van jaarrekeningen te doen, één voor één of in bulk, zowel in XBRL-formaat als in PDF-formaat. Ondernemingen die geen gebruik maken van commerciële software kunnen een jaarrekening opstellen binnen de Filing-toepassing, vergelijkbaar met de mogelijkheden van de oude toepassing Sofista. Volgende mogelijkheden zijn voorzien:

Nieuwe neerlegging

Een jaarrekening in ZIP- of XBRL-formaat importeren

 1. Selecteer via de browse-functie de te importeren Zip of XBRL-bestanden, aangemaakt met specifieke software en klik op Importeren.
 2. Voeg een label toe om het (de) geïmporteerde bestand(en) gemakkelijk te kunnen identificeren binnen de Persoonlijke Ruimte en klik op ‘Bevestigen’.
 3. Na import kom je automatisch in de Persoonlijke Ruimte terecht.
 4. Vanuit de Personal Space kunnen dan acties ondernomen worden via de aanklikoptie met de 3 verticale puntjes rechts op het geïmporteerde formulier.
import

Eventuele aanpassingen kunnen nog gebeuren via de optie ‘Bewerken Jaarrekeningsdata’ of ‘Bewerken Contactgegevens’. Pas indien alles ok is kan men klikken op ‘Valideren’ en daarna op ‘Indienen’ om de jaarrekening neer te leggen. Daarna moet men nog klikken op ‘Bevestigen’. Indien de status op ‘Te onderzoeken’ komt te staan, moet er nog een validatie door de Balanscentrale gebeuren. Van zodra het formulier volledig in orde is, komt het in de status ‘in afwachting van betaling’ te staan en kan men overgaan tot betaling.

 

In deze instructievideo leggen we stap voor stap uit hoe u als neerlegger een aangifte kan doen op basis van een of meerdere ZIP- of XBRL-bestanden via de Filing-toepassing van de Nationale Bank van België.

Een jaarrekening neerleggen: hoe een jaarrekening opmaken in ZIP- of XBRL-formaat?

Een aangifte doen op basis van een formulier in PDF-formaat

 1. Selecteer de optie ‘Een aangifte doen op basis van een formulier in PDF formaat’.
 2. Vul het ondernemingsnummer van de betrokken onderneming in waarvoor een jaarrekening wordt neergelegd.
 3. Vul de identificatiegegevens van de jaarrekening in en klik dan op ‘Het formulier aanmaken’.
 4. U moet uw formulier ten minste één keer opslaan voordat u een PDF toevoegt. Daarna kunt u de PDF toevoegen.
 5. Na klikken op ‘Opslaan’ en ‘Valideren’ kan het formulier, indien er geen fouten zijn bij de validatie, ingediend worden door te klikken op ‘Indienen’.
 6. Vervolgens moet men nog klikken op ‘Bevestigen’.
 7. Het formulier moet vervolgens in de backoffice applicatie door medewerkers van de Balanscentrale gevalideerd worden en staat zolang in status ‘In afwachting van een PDF-validatie’. Van zodra het formulier volledig in orde is, komt het in de status ‘in afwachting van betaling’ te staan en kan men overgaan tot betaling.

 

In deze instructievideo leggen we stap voor stap uit hoe u een aangifte van een jaarrekening kan doen op basis van een PDF-document via de Filing-toepassing van de Nationale Bank van België.

Een jaarrekening neerleggen: hoe een jaarrekening opmaken in PDF-formaat?

Opmaken van een nieuw neerleggingsformulier

 1. Om een neerleggingsformulier van scratch aan te maken, kiest men de optie ‘Opmaken van een nieuw neerleggingsformulier’
 2. Vul het KBO-nummer in van de betrokken onderneming waarvoor men een jaarrekening wenst op te maken.
 3. Geef de verplichte gegevens in en klik op ‘Het formulier aanmaken’
 4. Vul de identificatiegegevens verder aan en klik op opslaan.
 5. De data kunnen ofwel scherm per scherm ingevuld worden ofwel via de quick editor bovenaan ‘Naar de snelle redactie’
Opmaken formulier
 1. Na klikken op ‘Opslaan’ en ‘Validatie’ kan het formulier, indien er geen fouten zijn bij de validatie, ingediend worden door te klikken op ‘Indienen’.
 2. Vervolgens moet men nog klikken op ‘Bevestigen’. Van zodra het formulier volledig in orde is, komt het in de status ‘in afwachting van betaling’ te staan en kan men overgaan tot betaling.
Personal space

Je kan altijd naar je Personal Space terugkeren om je formulieren terug te vinden via de aanklikmogelijkheid links bovenaan de toepassing.

 

In deze instructievideo leggen we stap voor stap uit hoe u als neerlegger een aangifte van een jaarrekening kan doen op basis van een nieuw neerleggingsformulier. Deze neerlegging gebeurt via de Filing-toepassing van de Nationale Bank van België.

Een jaarrekening neerleggen: hoe een jaarrekening vanaf 0 opmaken?

Hallo, mijn naam is Cybo, hoe kan ik u vandaag helpen?

Cybo