(UN)COMMON VALUES: De hedendaagse kunstcollectie van de Nationale Bank van België viert haar 50ste verjaardag met een gemeenschappelijke tentoonstelling met de Banco de España

Dankzij de samenwerking tussen twee centrale banken zullen voor de allereerste keer enkele topwerken uit de hedendaagse kunstcollectie van de Banco de España op Belgische bodem te zien zijn, samen met een selectie van kunstwerken uit de verzameling van de Nationale Bank van België. De tentoonstelling brengt het werk samen van niet minder dan 43 grote hedendaagse kunstenaars om een dialoog aan te gaan over de intrinsieke waarde van kunst. Het decor van dit uitzonderlijke evenement is de majestueuze, modernistische lokettenzaal van de Nationale Bank van België.

Na de succesvolle tentoonstelling “Building a Dialogue” (2019), die stukken uit de kunstcollecties van de Nationale Bank van België en de Deutsche Bundesbank samenbracht, viert de hedendaagse kunstcollectie van de NBB haar gouden jubileum met een nieuwe expo: (UN)COMMON VALUES. Two Corporate Collections of Contemporary Art.

Internationale, Spaanse en Belgische kunstenaars

In (UN)COMMON VALUES wordt onderzocht hoe kunstwerken veranderingen in de maatschappij weerspiegelen, de perceptie van opeenvolgende generaties echoën en de caleidoscopische wereld waarin we leven omarmen.

Internationaal gerenommeerde kunstenaars zoals Wolfgang Tillmans, Helena Almeida, Candida Höfer en Jonathan Monk worden verrijkt met Spaanse klassiekers (Rogelio López Cuenca, Sara Ramo, Daniel García Andùjar) en Belgische sterkhouders (Michaël Borremans, Peter Buggenhout, Jacqueline Mesmaeker, Jacques Charlier, Emmanuel Van der Auwera).

De tentoonstelling opent in mei en is gratis toegankelijk tot het einde van de zomer.

De NBB collectie: meer dan 2000 kunstwerken

De uitgebreide aandacht voor de tentoonstelling in 2019 – we ontvingen maar liefst 7000 bezoekers – bevestigt de interesse van het publiek in bedrijfscollecties. In lijn met het mecenaatsbeleid van de Nationale Bank, die op continue basis de artistieke creatie in België ondersteunt, probeert de collectie regelmatig naar buiten te treden.

50 jaar verzamelen vormt een mijlpaal voor de NBB collectie. Het consequent uitbouwen van een collectie, terwijl ze meegroeit met het bedrijf en met haar tijd, is een werk van lange adem. De collectie biedt vandaag een interessant overzicht van de artistieke creatie gedurende een periode van vijf decennia op Belgische bodem met meer dan 2000 kunstwerken van uitzonderlijke artiesten.

Counter hall of the National Bank of Belgium (North wing). Photo credit: Tim Van de Velde

Banco de España: meer dan 240 jaar mecenaat

De Banco de España is de uitgelezen partner om deze verjaardag te vieren. Hun indrukwekkende collectie is het resultaat van 240 jaar actief cultuurmecenaat. Samen zullen we terugblikken op de voorbije helft van een razendsnelle eeuw, op zoek naar onze gemeenschappelijke waarden.

“Deze culturele, opmerkelijke uitwisseling tussen centrale banken van het Eurosysteem is uitermate waardevol voor de Nationale Bank”, zegt NBB gouverneur Pierre Wunsch. “Onze vorige tentoonstelling met de Deutsche Bundesbank werd goed onthaald door kunstkenners, de media en vele bezoekers. Dankzij deze unieke samenwerking met onze collega’s van de Banco de España kunnen we de dialoog voortzetten en een ongeëvenaarde selectie van hedendaagse kunstwerken delen in het hart van onze Europese hoofdstad.”

Gouverneur Pablo Hernández de Cos vervolgt: “Na de opening van de nieuwe tentoonstellingsruimte in onze hoofdzetel in Madrid, was het logisch om de outreach van onze kunstcollectie te vergroten door middel van een internationaal initiatief. Door dit hand in hand te kunnen doen met een andere centrale bank, zoals de Nationale Bank van België, is een vruchtbaar partnerschap verzekerd. Het is een prachtige gelegenheid voor de Brusselaars om te genieten van een showcase van de hedendaagse kunstcollecties van beide instellingen.”

Praktische informatie

Charles-Henry Sommelette Terme, 2015 Charcoal on paper 97 x 145 cm Collection National Bank of Belgium © NBB/Charles-Henry Sommelette Photo credit: Patrick Van den Branden
 • 20 mei 2022: officiële opening van de tentoonstelling met een welkomstwoord van Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België, en Pablo Hernández de Cos, gouverneur van de Banco de España. Enkel op uitnodiging.
 • Van 21 mei tot en met 18 september 2022 in de lokettenzaal van de NBB: de Berlaimontlaan 3 – 1000 Brussel.
 • Open van maandag tot zaterdag van 10u00 tot 18u00.
 • Gratis toegang.
 • Uitzonderlijk geopend op
  • 26 en 27 mei
  • 21 juli
  • 15 augustus
  • 17 en 18 september
  • 2 en 16 juni, 7 juli, 25 augustus en 9 september: nocturnes van 18u00 tot 22u00.
 • Geleide bezoeken te reserveren bij Arkadia (FR): www.arkadia.be en KOREI (NL, EN): www.korei.be

Partners : Ambassade van Spanje in België | Instituto Cervantes Bruselas | Visit.Brussels

www.nbb-expo.be | www.instagram.com/nbbartcollection | www.coleccion.bde.es

João Maria Gusmão and Pedro Paiva Mercury, 2009 Chromogenic color copying 140 x 180 cm Colección Banco de España © BDE/João Maria Gusmão and Pedro Paiva Photo credit: Fernando Maquieira