Resultaten uit Europese peer review zijn bekend

In december 2021 vond een Europese peer review plaats van een aantal statistische instellingen in België die een rol spelen in de productie van Europese statistieken. Uit de resultaten van de doorlichting blijkt dat de Europese statistieken in ons land globaal beschouwd in lijn zijn met de internationale kwaliteitsstandaarden en principes. Het rapport van het auditcomité bevat ook een aantal aanbevelingen die de komende weken  omgezet worden in verbeteracties.

Zowel Statbel, de Vlaamse Statistische Autoriteit, het Instituut voor de Nationale Rekeningen, de FOD Binnenlandse Zaken en de Algemene Directie Energie van de FOD Economie werden doorgelicht. Europese statistieken worden geproduceerd volgens internationale kwaliteitsnormen en principes. Een groep onafhankelijke experten, het peer review comité, hield die principes tegen het licht.

In totaal werden dertien aanbevelingen geformuleerd door het comité rond drie centrale thema’s:

  1. De coördinerende rol van Statbel, het Belgische statistiekbureau, in de productie van Europese statistieken in België versterken.

    Het Belgische statistische systeem bestaat uit verschillende actoren, en Europese statistieken worden zowel op federaal als op regionaal of gemeenschapsniveau geproduceerd. Het peer review comité raadt dan ook aan om die productie meer te coördineren waarbij een centraal kwaliteitsbeleid en nauwere samenwerking tussen alle statistiekproducenten voorop moet staan. Statbel moet hierin een centrale rol spelen, aldus de experten van het peer review comité.

  2. Het vermogen om een antwoord te bieden aan nieuwe data-uitdagingen

    Nieuwe databronnen verkennen en nieuwe statistieken produceren die sneller en met meer detail een antwoord geven op economische, sociale of maatschappelijke vraagstukken en toekomstige uitdagingen, vergt de nodige mensen en middelen. De groeiende statistische noden en beleidsprioriteiten moeten evenredig zijn met het aantal middelen dat aan de verschillende statistische instellingen wordt toegekend, zowel op het vlak van personeel, financiële middelen als op het vlak van IT-infrastructuur.

  3. De interactie met gebruikers van Europese statistieken

    De toegang tot Europese statistieken moet helder en eenvoudig zijn. Daarom raadt het auditcomité aan om een centraal webportaal te voorzien, dat rechtstreeks toegang geeft tot de verschillende Europese statistieken. Statistische resultaten moeten bovendien op een vast tijdstip worden gepubliceerd, onder een aantrekkelijke en toegankelijke vorm, om zo tegemoet te komen aan de noden van verschillende types van gebruikers.

    De aanbevelingen worden beschreven in het rapport van het peer review comité.

    In de komende weken worden al deze aanbevelingen omgezet in concrete verbeteracties door Statbel, de Vlaamse Statistische Autoriteit, het Instituut voor Nationale Rekeningen, de FOD Binnenlandse Zaken en de Algemene Directie Energie van de FOD Economie. Onder andere alle producenten van Europese statistieken, de Hoge Raad voor de Statistiek en het Interfederaal Instituut voor de Statistiek zullen geïnformeerd worden over de verbeteracties.  De komende vijf jaar zal over de uitvoering van de acties centraal op Europees niveau worden gerapporteerd en door Eurostat worden gemonitord.