Persmededeling betreffende de publicatie van het "Vierde vooruitgangsrapport over de overgang naar SEPA in België"

De creatie van een unieke eurobetaalruimte (SEPA of Single Euro Payments Area) bevindt zich in de laatste rechte lijn: op 1 februari 2014 moet de migratie naar SEPA beëindigd zijn.

Het Europees Parlement en de Raad keurden daartoe de verordening goed tot vaststelling van technische en bedrijfsmatige vereisten voor overschrijvingen en domiciliëringen in euro en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 924/2009.

In die verordening, in voege sinds 31 maart 2012, wordt een gemeenschappelijke datum, 1 februari 2014, bepaald vanaf wanneer de overschrijvingen en domiciliëringen moeten worden uitgevoerd in het Europese (SEPA) formaat, dat wordt gedefinieerd in de technische vereisten van de verordening.

Het zelfregulerend karakter van het SEPA-project kon er niet voor zorgen dat de overgang op Europese overschrijvingen snel verliep of dat de Europese domiciliëring vlot opstartte. Daarom namen de Europese overheden het initiatief om via wetgeving de migratie naar een unieke eurobetaalruimte te bewerkstelligen.

Vandaag wordt het vierde vooruitgangsrappport over de overgang naar SEPA in België gepubliceerd onder de auspiciën van het Steering Committee over de toekomst van de betaalmiddelen.

Dit comité, dat wordt voorgezeten door directeur Hilgers van de Nationale Bank van België, verenigt de betrokken economische actoren, namelijk de hoogste vertegenwoordigers van de overheidssector, de banksector, de ondernemingen en de consumentenverenigingen. Het comité organiseert de maatschappelijke dialoog over SEPA en stimuleert de invoering ervan in België. Dit vierde vooruitgangsrapport beschrijft de geboekte vooruitgang en ligt derhalve in het verlengde van de vorige drie rapporten.

Concreet betekent de overgang naar de Europese overschrijving voor de burger, het gebruik van het IBAN bankrekeningnummer in plaats van het traditionele Belgisch formaat. Voor de overgang naar Europese domiciliëringen hoeft de burger niets te doen: de schuldeiser voert alle nodige wijzigingen door, zoals bvb het gebruik van IBAN.

België is absolute koploper in de migratie naar SEPA. Wat betreft de Europese overschrijving bereikte men in België in juli 2012 een marktaandeel van meer dan 58% van het totaal aantal overschrijvingen, wat veel hoger is dan in de meeste andere landen. De overheden en grote factureerders zijn grotendeels overgeschakeld en momenteel bevindt de migratie zich in de fase waarin de middelgrote en kleinere bedrijven de overgang op SEPA moeten maken.

Voor de domiciliëringen verliep de overgang eerst veel moeilijker. Doordat er een zekere vraag in de markt bestond voor het gebruik van domiciliëringen voor onderlinge afrekeningen tussen bedrijven, startte de Europese domiciliëring op, enkel in de Business-to-Business versie, tussen bedrijven onderling, waardoor de volumes zeer laag bleven. Eind 2011, startte één van de grootste schuldeisers in België met de Europese domiciliëring wat het marktaandeel van de Europese domiciliëring in één ruk op een niveau van 12 à 15 % brengt, waar het in de rest van Europa minder dan 1 % bedraagt.

In België zijn er 13 728 schuldeisers geregistreerd die het betaalinstrument domiciliëring gebruiken en die samen 31 miljoen mandaten (domiciliëringen) beheren. De 10 grootste schuldeisers nemen een aandeel van 34 % en de 20 grootste schuldeisers nemen een aandeel van 44 % van alle domiciliëringen voor hun rekening. Met een selectie van de 200 grootste schuldeisers bereikt men zelfs bijna 90 % van alle domiciliëringen. Een snelle en succesvolle migratie naar de Europese domiciliëringen ligt dus voor een groot deel in de handen van een relatief beperkt aantal ondernemingen/schuldeisers.

Tot nu toe werd nog niet zoveel actieve communicatie gevoerd omdat er werd gewacht op de publicatie van de Verordening van het Europees Parlement en de Raad die de overgang naar de Europese betaalinstrumenten versneld wil laten verlopen. De Verordening brengt duidelijkheid: op 1 februari 2014 moeten alle overschrijvingen en domiciliëringen worden verwerkt in het Europese formaat. Vele middelgrote en kleinere betalingsdienstgebruikers moeten nog starten met de migratie. Een vlotte migratie naar SEPA is slechts mogelijk indien zij de nodige informatie ter beschikking hebben. Alle actoren met een brede basis van betalingsdienstgebruikers moeten voldoende inspanningen leveren om de informatie over SEPA tijdig te verspreiden.

Langzaam maar zeker past het Belgische landschap van betaalsystemen zich aan, aan de SEPA realiteit. Het nationale BancontactMistercash (BCMC) debetkaartschema wordt aangepast aan de SEPA-vereisten en de Belgische betaalkaartmarkt wordt volledig opengesteld voor uitgevers en verwerkers van betaalkaarten. Daarnaast wordt de interbancaire verwerking en verrekening (“clearing”) van de detailbetalingen, die momenteel wordt uitgevoerd door de Nationale Bank, uitbesteed aan een grote buitenlandse dienstverlener (het Franse STET). Hiermee is België een van de eerste landen die de aangekondigde consolidatie van de clearingactiviteiten aantoont.