Perscommuniqué - Voorstelling van het Financial Stability Report

Voor het veertiende opeenvolgende jaar publiceert de Nationale Bank van België haar Financial Stability Report.

De publicatie bestaat dit jaar uit drie grote delen: een verslag met betrekking tot de nieuwe bevoegdheden van de Bank op het vlak van macroprudentieel toezicht, het Overview-artikel, dat een overzicht verschaft van de belangrijkste determinanten van de stabiliteit van het Belgische financiële stelsel, en een reeks thematische artikels.

Het Macroprudentieel verslag dat vandaag wordt gepubliceerd, is het eerste verslag van de Bank in haar hoedanigheid van Macroprudentiële autoriteit. De Bank werd door de wet van 25 april 2014 tot invoering van mechanismen voor een macroprudentieel beleid en tot vaststelling van de specifieke taken van de Bank in het kader van haar opdracht om bij te dragen tot de stabiliteit van de financiële sector, aangesteld als de Macropudentiële autoriteit in België. Het eerste deel van het verslag is gewijd aan de nieuwe verantwoordelijkheden van de Bank met betrekking tot het macroprudentieel beleid. In het tweede deel wordt het kader voor risicobeoordeling omschreven en worden de belangrijkste risicofactoren besproken die tijdens het verslagjaar werden geïdentificeerd, alsook hun impact op de financiële sector en de acties die werden ondernomen. In het derde deel komen de door de Bank genomen macroprudentiële maatregelen aan bod. Tot slot worden het organisatorisch kader voor het macroprudentieel beleid bij de Bank en de samenwerking met Europese instellingen besproken.

Het terugkerend Overview-artikel van deze publicatie analyseert de belangrijkste determinanten van de financiële stabiliteit in België, aan de hand van een overzicht van recente ontwikkelingen in de Belgische bank- en verzekeringssector. Het bevat dit jaar ook een bespreking van recente ontwikkelingen in de centrale effectenbewaarinstellingen.

Het derde deel van de Financial Stability Report bevat vier thematische artikels. Dit jaar worden volgende onderwerpen behandeld:

  • Stresstests van banken en verzekeringsondernemingen
  • Het nieuwe Belgische kader voor herstel en afwikkeling
  • De rol van centrale clearing in het beperken van systeemrisico’s
  • Het beheer van cyberrisico in financiëlemarktinfrastructuren: elementen voor een holistische en risicogebaseerde aanpak van cyberveiligheid