Nieuwe 100 en 200 eurobiljetten vanaf vandaag geleidelijk aan in omloop

Vanaf vandaag, 28 mei, brengt de Nationale Bank van België de nagelnieuwe 100 en 200 eurobiljetten geleidelijk aan in omloop. In vergelijking met hun voorgangers hebben de biljetten nog meer geavanceerde veiligheidskenmerken.

Overal in het eurosysteem worden vandaag door de centrale banken in samenwerking met de Europese Centrale Bank de nieuwe 100 en 200 eurobiljetten in omloop gebracht.

Met het in circulatie brengen van de nieuwe 100 en 200 euro biljetten is de nieuwe, tweede  generatie van bankbiljetten, de ‘Europareeks’ compleet. De Belgische Nationale Bank speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze reeks. Heel wat designwerk en vele testen werden aan de biljettenexperts van de NBB toevertrouwd.

In vergelijking met de eerste generatie van 100 en 200 euro biljetten zijn er talrijke nieuwe veiligheidskenmerken in de nieuwe biljetten verwerkt. Die worden door naar de biljetten te kijken, door ze te kantelen of door ze te betasten zichtbaar of voelbaar:

  • Eén van de meest in het oog springende nieuwe veiligheidskarakteristieken is het zogenaamde satelliethologram waarin kleine  €-tekens zich rond het waardecijfer bewegen. De €-tekens worden duidelijker onder direct licht. In de zilverkleurige band zijn ook het portret van Europa, het stijlmotief en een groot €-teken te zien.
  • De nieuwe biljetten bevatten een smaragdgroencijfer dat als het kantelt diepblauw wordt. Ook hier zijn €-tekens in verwerkt.
  • De nieuwe biljetten van €100 en €200 verschillen in afmetingen van de oude biljetten van €100 en €200. Beide coupures zijn nu even breed als het bankbiljet van €50. Ze passen hierdoor beter in de portemonnee of portefeuille en zijn dus minder onderhevig aan slijtage.

Het biljet van €100 is het derde meest gebruikte bankbiljet in de eurozone na de €50 en de €20. De vraag naar de 100 en de 200 euro biljetten neemt jaar na jaar toe.

De nieuwe biljetten zullen vanaf vandaag in België en in de rest van het eurosysteem met mondjesmaat opduiken in het betaalverkeer. De eerste generatie biljetten zal geleidelijk aan uit circulatie verdwijnen. Dit proces zal enkele jaren duren.