NBB sensibiliseert financiële sector voor AML en financiering terrorisme

In heel Europa wordt de strijd tegen witwassen van geld en de financiering van terrorisme opgevoerd. Ook de Nationale Bank levert als toezichthouder heel wat inspanningen. Het AML-toezichtsteam breidde bijvoorbeeld gevoelig uit en deze NBB-website werd gevoed met een zeer lijvig informatiehoofdstuk.

Het wettelijk kader is de voorbije jaren flink veranderd en enkele schandalen in het buitenland hebben het belang van preventie nog meer in de spotlight geplaatst. Er worden daarbij hoge eisen gesteld aan zowel de financiële instellingen als de toezichthouders en regelgevers. Redenen genoeg voor de Nationale Bank om de Belgische financiële sector te sensibiliseren en te wijzen op hun belangrijke rol.

Dit gebeurde tijdens een conferentie voor personen die bij de financiële instellingen een sleutelrol spelen. Gouverneur Wunsch en Directeur Hilgers stonden stil bij de verwachtingen van de Nationale Bank. Daarnaast kregen de 250 aanwezigen ook een inzicht in de Anti Money Laundering taken en organisatie van de NBB (toezicht- en sanctiebeleid).

Er werd ook uitleg gegeven over de rol van de Cel voor Informatieverwerking (CFI). Tot slot gaf de European Banking Authority (EBA) toelichting bij de Europese ontwikkelingen in de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.