Nationale Bank beëindigt omwisseling Oekraïense hryvnia op 9 december

Sinds 1 juni konden in België geregistreerde Oekraïense vluchtelingen aan de loketten van de Nationale Bank van België (NBB) en in de filialen van de deelnemende banken hryvnia bankbiljetten omwisselen in euro. De betrokken banken zijn Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, ING, KBC, CBC en KBC Brussels. De omwisseling in die banken werd al op 15 november stopgezet. De omwisseling aan de NBB-loketten eindigt op 9 december.

De omwisseling werd mogelijk gemaakt dankzij een overeenkomst die werd gesloten tussen de Nationale Bank van België (NBB), de National Bank of Ukraine (NBU), de Belgische federale regering en de banksector. België was na Polen een van de eerste lidstaten die een beperkte hoeveelheid Oekraïnse hryvnia’s (10 000 hryvnia per persoon) omwisselde in euro.

Tussen 1 juni 2022, de startdatum van de regeling, en 8 december 2022 werd het equivalent van 300 000 euro gratis omgewisseld aan de loketten van de NBB en in de filialen van de deelnemende commerciële banken. 522 personen hebben van die mogelijkheid gebruikgemaakt aan de loketten van de NBB. Het aantal omwisselingen is sinds het begin van de regeling sterk gedaald. De voorbije maand november waren er nog slechts 3 transacties. Ter vergelijking: in juni waren dat er nog meer dan 250.

De centrale bank van Oekraïne is van mening dat de bezitters van hryvnia’s nu voldoende tijd hebben gehad om ze om te wisselen en heeft besloten om deze dienstverlening stop te zetten. Ze verlengt daarom haar overeenkomsten met de verschillende centrale banken in het eurogebied ook niet.