Naar een normalisatie van het monetair beleid: Het verhaal van twee centrale banken, de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve

Centrale banken van over de hele wereld nemen al meer dan een decennium lang uitzonderlijke maatregelen om de economische impact van eerdere crises te verzachten. Dit resulteerde in beleidsrentevoeten dicht bij de ondergrens en in grote balansen. Vanuit dit ongebruikelijke uitgangspunt zijn de centrale banken beginnen werk te maken van de normalisatie van hun beleid. Dat gebeurde tegen de achtergrond van het huidige economische herstel, met tekenen van oververhitting en hoge inflatie als gevolg van exogene schokken zoals de oorlog in Oekraïne, nieuwe COVID-19-golven en aanvoerproblemen.

Dit artikel legt de focus op twee centrale banken: de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve. Het analyseert en vergelijkt het aan de gang zijnde normalisatieproces in het eurogebied en de VS in het licht van de huidige onzekere context. Het onderzoekt waarom de ECB en de Fed er een verschillend tempo op nahouden in hun normalisatieproces. Het bespreekt ook een aantal uitdagingen waarmee deze beide centrale banken tijdens de normalisatie worden geconfronteerd, en die betrekking hebben op de economische vooruitzichten en de financiële stabiliteit.