Hoe beïnvloeden de traditionele en de nieuwe monetairbeleidsinstrumenten de economie van het eurogebied en van België? Uitdagingen bij het schatten en resultaten

Het identificeren en ramen van de effecten van monetairbeleidsschokken is niet eenvoudig. De invoering van nieuwe monetairbeleidsinstrumenten (bijvoorbeeld forward guidance en activa-aankopen) zorgt daarenboven voor extra uitdagingen.

Dit artikel werpt een licht op de complexiteiten ter zake. De volgende vragen worden behandeld: wat zijn monetairbeleidsschokken? Welke uitdagingen stellen zich in het algemeen bij het identificeren van de schokken en, meer specifiek, in een VAR-model en hoe kunnen deze worden aangepakt? Hoe werken monetairbeleidsschokken door in de economie? Wat deze laatste vraag betreft, focust de empirische analyse op één methode om in te schatten op welke manier het traditioneel monetairbeleidsinstrument van de ECB (dat inwerkt via wijzigingen in de korte rentes) en de niet-traditionele maatregelen (die inwerken via wijzigingen in de lange rentes) het bbp en het prijspeil in het eurogebied beïnvloeden. Ook het effect op de belangrijkste Belgische macro-economische variabelen wordt kort behandeld.