Fotograaf Stephan Vanfleteren bepaalt mee nieuw ontwerp eurobankbiljetten
De Europese Centrale Bank heeft samen met de Nationale Bank van België de bekende Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren aangeduid als een van de experten die mee het ontwerp van een nieuwe generatie eurobankbiljetten zal bepalen. Bedoeling is dat bij het keuzeproces voor deze derde reeks eurobiljetten ook de Europese burgers hun zeg kunnen doen.
De Europese Centrale Bank (ECB) is begonnen met de voorbereidingen van een nieuwe reeks eurobiljetten. Deze biljetten van de derde generatie zullen over enkele jaren in omloop worden gebracht. Daarbij gaat de ECB ook de input van het brede publiek vragen over mogelijke thema’s voor deze toekomstige biljetten. Met de voorstellen gaat dan een adviesgroep verder aan de slag. Die multidisciplinaire groep bestaat uit één expert uit elk land van het eurogebied en zal uiteindelijk een shortlist van nieuwe thema’s voorleggen aan de Raad van Bestuur van de ECB. Zowel voor als na de ontwerpwedstrijd voor de nieuwe biljetten, zullen de Europese burgers betrokken worden bij de beslissing over de geselecteerde thema’s. Na het ontwerpproces zal de Raad van Bestuur bepalen wanneer ze de nieuwe biljetten zullen uitgeven.
De Europese Centrale Bank heeft op basis van een shortlist van de NBB gekozen om Stephan Vanfleteren op te nemen in de adviesgroep. De veelvoudig bekroonde fotograaf, die zijn carrière begon als persfotograaf, is zowel actief in België als in het buitenland. Hij heeft onder andere reportages gemaakt in de Verenigde Staten, Afghanistan, Rwanda en Cuba. Vanfleteren is gespecialiseerd in karakteristieke en sobere zwart-witportretten; het spel van licht en donker staat centraal in zijn werk. Zijn grote overzichtstentoonstelling in Antwerpen trok niet minder dan 146.000 bezoekers en onlangs kreeg hij een eredoctoraat van de VUB. Stephan Vanfleteren heeft ook het officiële portret van voormalig NBB-gouverneur Jan Smets mogen maken, dat voor de eerste keer fotografisch werd gerealiseerd.
De huidige ontwerpen van de eurobankbiljetten zijn gebaseerd op het thema ‘perioden en stijlen’, dat wordt gesymboliseerd door ramen, poorten en bruggen. Maar volgens ECB-presidente Christine Lagarde is het na 20 jaar tijd om het uiterlijk van onze biljetten aan te passen. Ze zijn een tastbaar en zichtbaar symbool van een – zeker in crisistijd – verenigd Europa, en Europeanen van alle leeftijden en achtergronden zouden zich er beter in moeten herkennen, zo luidt de mening van de ECB-presidente.
De vernieuwing van het bankbiljettenontwerp sluit nauw aan bij de missie van de Nationale Bank om te zorgen voor innovatieve en veilige bankbiljetten. Uit de meest recente studie naar het betaalgedrag van consumenten in het eurogebied is gebleken dat contant geld in 2019 nog altijd het meest gangbare betaalmiddel voor retailbetalingen tussen personen was. Ondanks de toename van cashloze betalingen tijdens de coronapandemie is de vraag naar contant geld zelfs nog toegenomen door de cruciale rol van contant geld als oppotmiddel en door het feit dat de rol van euro toeneemt in het internationale betaalverkeer. Als onderdeel van de ‘Contantgeldstrategie 2030’ zet het Eurosysteem concrete stappen om ervoor te zorgen dat contant geld tot ver in de toekomst als betaalmiddel beschikbaar en geaccepteerd blijft – ook na de mogelijke invoering van een digitale euro, waarvan de ECB de levensvatbaarheid momenteel aan het onderzoeken is.