De Belgische economische bedrijvigheid zou in het vierde kwartaal van 2020 met 1 % afnemen

Het reële bbp van België nam in het derde kwartaal van 2020 met 11,4 % toe, maar het herstel verloor aan kracht tegen het einde van de zomer. De tweede golf van de COVID‑19‑pandemie en de daaropvolgende aanscherping van de beperkende maatregelen drukken de economische bedrijvigheid opnieuw. De directe negatieve invloed van de tweede lockdown is wel duidelijk geringer dan in het voorjaar, onder meer omdat de bouwnijverheid en de verwerkende nijverheid operationeel bleven. Daardoor zou de terugval in dat vierde kwartaal beperkt blijven tot 1 %.

De particuliere consumptie zal de sterkste daling vertonen. De bestedingen van de huishoudens werden opnieuw belemmerd door de vrees voor de gezondheid en de restrictieve maatregelen, hoewel de sluiting van (niet‑essentiële) fysieke winkels al op 1 december werd opgeheven. Meer fundamenteel werd de consumptie ondersteund door de robuuste koopkracht en een positieve beoordeling door de huishoudens van hun financiële situatie, ondanks de ongekende economische crisis. Niettemin blijft het algemene consumentenvertrouwen laag, wat wellicht zal blijven wegen op de groei van de consumptie tot de onzekerheid rond de gezondheidssituatie volledig verdwenen is.

Zowel de bedrijfsinvesteringen als de investeringen in woningen zouden in het vierde kwartaal opnieuw teruglopen, terwijl de overheidsinvesteringen verder zouden toenemen.

De groei van de uitvoer van goederen en diensten zou blijven aansluiten bij de buitenlandse vraag en zou licht positief blijven. De daling van de binnenlandse vraag zou dan weer de groei van de invoer beperken. Al met al zou de bijdrage van de netto-uitvoer aan de bbp-groei in het vierde kwartaal grotendeels neutraal zijn.

Het ‘BREL’-nowcastingmodel van de NBB voorspelt een licht negatieve groei op kwartaalbasis met -0,15 % in het vierde kwartaal, terwijl het ‘R2D2’-model meer pessimistisch is en een inkrimping met 1,4 % voorspelt. De onzekerheid over die nowcastingmodellen is in de huidige omstandigheden buitengewoon hoog, aangezien de enorme schokken sinds de aanvang van de COVID-19-crisis een uitdaging vormen voor de raming van de gebruikelijke tijdreeksmodellen. Daarom moeten deze aan modellen ontleende ramingen worden aangevuld met informatie uit andere bronnen en met deskundig oordeel. In dat verband wijst ook de recentste ERMG‑enquête op een lichte afname van het omzetcijfer van de Belgische ondernemingen in het laatste kwartaal van 2020.

Al met al gaan we ervan uit dat de Belgische economische bedrijvigheid in het vierde kwartaal met ongeveer 1 % zal afnemen, wat duidelijk minder is dan tijdens de eerste golf.