Voorstelling jaarverslag 2023 - Mechelen

×

Warning message

Ce formulaire est clôturé.
directeurvanackere
Steven Vanackere

De Nationale Bank van België nodigt u uit op de voorstelling van het jaarverslag 2023 dat zal toegelicht worden door vicegouverneur Steven Vanackere.

Dit is een unieke gelegenheid om terug te komen op de belangrijkste economische, financiële en monetaire ontwikkelingen van het afgelopen jaar, in België en in het buitenland.

Na de opeenvolgende schokken die de COVID-19-pandemie in 2020 en 2021 en de Russische invasie in Oekraïne in 2022 veroorzaakten, werd 2023 gekenmerkt door de normalisering van de economie. Er kwam een einde aan de verstoringen van de internationale toeleveringsketens en de energieprijzen liepen terug, waardoor de inflatie snel afnam. De wereldeconomie week af van de vooruitzichten aan het begin van het jaar; ze bleek verrassend weerbaar tegen de achtergrond van de verkrapping van het monetair beleid in de geavanceerde economieën. Hetzelfde geldt voor de Belgische economie, waarvan de onverwachte dynamiek de arbeidsmarkt bleef ondersteunen.  

De presentatie biedt de gelegenheid om specifieker in te gaan op de volgende actualiteitsvragen:

  • Ligt de forse toename van de inflatie in 2021-2022 definitief achter ons?
  • Bestaat er een risico op een loon-prijsspiraal in België? 
  • Hoe valt de weerbaarheid van de Belgische economische bedrijvigheid ten opzichte van die van de buurlanden te verklaren?
  • Welke gevolgen heeft de forse rentestijging voor de gezinnen, de ondernemingen en de overheid?
  • Zijn België en de EU op de goede weg om klimaatneutraliteit te verwezenlijken? Welke benadering volgen de andere grote economische blokken?
  • Is de wereldwijde opleving van het industrieel beleid een goede zaak?

Na de uiteenzetting wordt een netwerkreceptie aangeboden.

Het is mogelijk dat er tijdens het evenement sfeerbeelden en/of foto’s worden genomen ter illustratie en ondersteuning van de activiteiten en missie van de NBB. Deze kunnen worden gepubliceerd via diverse mediakanalen. Daarbij streven wij ernaar om die beelden en foto’s zo algemeen mogelijk te houden en geen gerichte beelden of foto’s te gebruiken, tenzij wij hiervoor uw toestemming hebben verkregen.

Date et heure: 
Mercredi 20 mars 2024, 18:00 - 19:30
Orateur(s): 
Steven Vanackere
Lieu: 
Lamot, Van Beethovenstraat 8, 2800 Mechelen
Prix d'inscription: 
gratuit